Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785

Educatoarele sunt şi asistente medicale în grădiniţele de la ţară


   Pentru copiii din mediul rural, dreptul la sănătate pare să fie mai degrabă un lux și nu un element de normalitate. Pentru că în majoritatea grădinițelor din mediul rural nu există asistenți medicali, cele care preiau rolul acestora sunt educatoarele. Medicii spun că părinții pot evita îmbolnăvirea micuților dacă sunt atenți și tratează de la primele semne o banală răceală.

   Grădinițele din mediul rural riscă să devină în fiecare zi adevărate focare de boală, pentru că nu există personal medical care să realizeze zilnic triajul epidemiologic al copiilor. Acesta este realizat de cadrele didactice, care nu au însă o pregătire în acest domeniu.
   Dacă în mediul urban există asistenți medicali la fiecare grădiniță, ba chiar și doctori care să îi consulte, copiii de la țară nu se pot considera atât de norocoși. În mai toate comunele există câte un singur asistent medical la dispensar, care nu se poate ocupa și de triajul epidemiologic zilnic. ,,În general, avem o bună înțelegere cu medicul de la dispensar și cu asistenta. De regulă, o dată pe lună vin la un control amănunțit, dar atunci când este nevoie, când un copil dă semne de boală, vin pentru a vedea situația. Dacă un copil dă semne de boală este înștiințat părintele pentru a fi dus acasă. Ar fi ideal să fie un asistent sau medic în fiecare unitate școlară, dar legislația nu prevede așa ceva din cauza lipsei de bani”, spune Costina Iancu, director al Åžcolii din Gugești.
   Nici pentru preșcolarii din Răstoaca nu există personal medical care să le verifice sănătatea. În locul medicilor sau asistenților medicali, educatoarele au învățat care sunt simptomele în caz de gripă, de pildă, și îi consultă pe copii. ,,În fiecare zi se face controlul de către educatoare, atunci când copilul vine la grădiniță. Avem o unitate unde  sunt puțini copii și sunt monitorizați atent de către educator. Mulți dintre noi suntem părinți și cunoaștem simptomele unor boli. În cazul în care un copil a fost bolnav, după ce se însănătoșește vine și cu avizul din partea medicului”, a declarat Mirela Steluța Manolache, director la Åžcoala din Răstoaca.
   Pe prichindeii din Movilița, asistenta medicală îi vizitează și îi controlează mai atent când aceștia se întorc din vacanță. Apoi însă  educatoarea își asumă și rolul asistentei. ,,De la dispensar vine asistenta și face triajul epidemiologic. De regulă se face un triaj mai amănunțit când copiii vin din vacanță. În general, educatoarea observă dacă un copil dă semne de boală și este chemat cadrul medical, în caz că observă ceva suspect la un copil. Dacă este bolnav copilul, i se aduce la cunoștință părintelui și copilul este luat din colectivitate pentru că ne este frică de epidemie”, spune Ioan Cră-ciun, director al Åžcolii Movilița.

Copiii de la oraș, privilegiați

   Situația este alta în orașe. Pe preșcolarii din Focșani, de pildă, asistenții îi întreabă de sănătate cel puțin o dată pe zi. În anumite cazuri însă, cum este și la Grădinița nr.2, copiii sunt văzuți de câte ori este necesar de un asistent pentru că acesta este permanent în incinta grădiniței, până la finalizarea cursurilor. ,,Triajul epidemiologic la noi în unitate se face în fiecare dimineață, la intrarea în unitate de către asistenta me-dicală. Când un copil are simptome de boală este înștiințat părintele, iar copilul este luat acasă pentru a fi dus la medic. Când se întoarce este primit în colectiv doar dacă aduce avizul epidemiologic din partea medicului de familie sau a specialistului. Mai sunt situații când părintele te contrazice, iar singura metodă pentru a ști dacă are sau nu vreo boală copilul  este avizul medicului și astfel înlăturăm orice suspiciune”, a declarat Vasilica Isac director al Grădiniței nr.2 Focșani.
   La Grădinița nr.18 din Focșani, două asistente medicale se îngrijesc de starea de sănătate a copiilor. Micuții sunt controlați zilnic, iar rata de răspândire a unei epidemii este aproape egală cu zero. ,,Dimineața la intrarea în unitate copiii sunt controlați în gât și pe corp pentru a vedea dacă sunt în regulă. Apoi, după ce intră în clase, asistenta mai vine o dată prin clase pentru a-i vedea. Avem două doamne asistente care se ocupă de copii. Dânsele verifică și hrana micuților. Într-adevăr uneori este greu să depistezi o boală însă, pentru mai multă siguranță, asistentul cheamă medicul”, a declarat Mihaela Dogaru director al Grădiniței nr.18.
   Reprezentanții unităților de învățământ preșcolar susțin că se gândesc cu prioritate la sănătatea copiilor. ,,Punem un mare accent pe avizul epidemiologic, de aceea fiecare copil în parte este examinat cu atenție în fiecare dimineață, iar dacă are roșu în gât sau tușește este adus la cunoștința părintelui. Copiii bolnavi nu sunt primiți, sunt trimiși acasă, iar când se întorc aduc din partea medicului avizul că nu prezintă un risc pentru ceilalți copii. De cadre me-dicale nu ne plângem deoarece la acest capitol stăm bine, probleme sunt cu îngrijitoarele pentru că sunt puține”, a declarat Monica Negoiță, director al Grădiniței nr 13 din Focșani.

18 asistente, mai puțin

   Începând din această lună, 18 asistente medicale din unitățile de învățământ din municipiul Focșani ar putea să își ia adio de la posturi și să fie trecute în șomaj.
   Astfel, în ședința ordinară a Consiliului Local Focșani de săptămâna viitoare, se va lua în discuție reducerea acestor posturi, în contextul modificării legislației privind normarea pentru personalul medical din grădinițe și școli. Pe 28 februarie a. c., Primăria municipiului Focșani a transmis o adresă către Ministerul Sănătății, prin care a solicitat modificarea unei anexe dintr-un Ordin comun din 2011 al Ministerului Educației și al Ministerului Sănătății. Același lucru a fost solicitat și Direcției de Sănătate Publică Vrancea.
   Respectiva anexă prevede un post de asistent medical la 800 de elevi sau preșcolari, în condițiile în care în prezent, la grădinițele cu program prelungit care au peste 120 de copii, se prevăd două asistente medicale. Noul ordin are ca efect disponibilizarea a 18 asistente medicale.

Sfaturi pentru părinți de la medici

   Medicii pediatri sunt de părere că micuții se îmbolnăvesc destul de des la grădinițe, deoarece sunt alți copii care sunt bolnavi, iar virusul se răspândește imediat.
   Vinovați de acest lucru ar fi părinții, care conti-nuă să îi aducă pe cei mici la grădinițe cu toate că aceștia sunt bolnavi. „Copiii se îmbolnăvesc la grădinițe, de obicei, pentru că intră în contact cu alți copii bolnavi. De vină sunt părinții, care în loc să izoleze copilul bolnav, îl trimit la grădiniță. Ei fiind mici, intră în contact pentru că se joacă, iar virusul se transmite. Cele mai frecvente afecțiuni la copii sunt cele respiratorii, urmate de cele digestive. Lipsa de educație a părintelui sau sărăcia îi îm-ping să își trimită copiii bolnavi la grădiniță. Pentru că nu au bani să pună pe cineva să îl supravegheze pe micuț cât sunt ei la muncă, mulți îl bagă în colectivitate, astfel, îmbolnăvindu-se mai mulți copii”, este de părere medicul pediatru George Munteanu, șeful Secției de Pediatrie din cadrul Spitalului Județean de Urgență din Focșani.
   În plus, medicii sunt de părere că personalul din grădinițe ar trebui să efectueze în fiecare dimineață un triaj epidemiologic pentru a depista copiii bolnavi. „Pentru a evita răspândirea bolilor în colectivitate, în fiecare dimineață ar trebui efectuat un triaj epidemiologic în grădinițe. Astfel, copiii care vor fi descoperiți că sunt bolnavi vor fi trimiși acasă. Pentru a întări imunitatea micuților și pentru a preveni îmbolnăvirile, părinții trebuie însă fie atenți la alimentația celor mici, să fie bogată în fructe, legume, lactate, echilibrată din punct de vedere caloric. Să îi învețe să se spele pe mâini și pe dinți, pentru că este necesară o igienă co-respunzătoare. De asemenea, este foarte important ca încăperea în care stau să fie aerisită în fiecare dimineață”, a mai adăugat medicul Munteanu.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?