Sărbătoarea Învierii i-a adunat pe vrânceni în lăcașurile sfinte pentru a primi Lumina Sfântă de la miezul nopții. Cu toate că vremea nu a fost favorabilă, preoții au reușit să țină slujba. Acolo unde a plouat puternic, enoriașii au participat la Înviere în biserici și nu așa cum se obișnuiește să se țină slujba, afară. Anul acesta, în multe din bisericile vrâncene lumina a fost adusă de la Ierusalim, de la mormântul sfânt.
În noaptea de Înviere, străzile orașelor și ulițele satelor s-au transformat în râuri de lumânări și candele, iar inimile credincioșilor s-au deschis ca să-l primească pe Hristos, Cel Înviat din morți. Ploaia din noaptea Învierii i-a ținut pe unii vrânceni în case, astfel că au primit Lumină de la rude sau prieteni. Pentru a putea ține slujba Învierii, unii preoți au ales să-i invite pe creștini în biserici pentru a putea participa la procesiunea specifică.
La miezul nopții, în toate bisericile s-a auzit îndemnul „Veniți de luați Lumină!”. Cei care au aprins lumânările au răspuns „Adevărat a înviat!” atunci când preoții au rostit de câte trei ori „Hristos a înviat!”. După ce toată suflarea și-a aprins lumânările, preoții i-au invitat pe credincioși să sărute Sfânta Scriptură, Sfânta Cruce și să ia anaforă pentru a doua zi. Potrivit tradiției, lumânarea de la Înviere trebuie adusă acasă aprinsă, lumina luată de la preot fiind considerată sfântă și protectoare. În unele regiuni ale țării, lumânarea se stinge în grinda casei, în semnul crucii. Apoi, ea este păstrată în cea mai mare sfințenie tot anul pentru a o avea la îndemână în caz de furtună, pericol sau boală. Din bătrâni, se spune că lumina ei ferește gospodăria de trăsnet, alungă vremea rea și aduce soarele.Timp de 40 de zile, până la Înălțarea Domnului, credincioșii se salută cu „Hristos a înviat!” și își răspund cu „Adevărat a înviat!”.
Drum al Luminii Sfinte
Mai mulți preoți din Vrancea au împărțit credincioșilor, în Noaptea de Înviere, Lumina Sfîntă adusă de la Ierusalim. Lumina de la Mormântul Sfânt a ajuns în bisericile vrâncene prin intermediul preoților sau al cre-dincioșilor care au făcut un adevărat drum al Luminii Sfinte ce a ajuns în bisericile din toate colțurile țării. Majoritatea preoților au luat Lumina Sfîntă de la București și mai apoi au împărțit-o credincioșilor din parohie. Åi anul acesta Lumina Sfântă a fost adusă de o delegație a Patriarhiei Române care a plecat spre Ierusalim, vineri, și s-a întors, sâmbătă, în țară. De pe aeroportul Otopeni, Lumina Sfîntă a ajuns în mai toate bisericile din țară și din Vrancea.
Mănăstirea Muntioru, loc de pelerinaj în noaptea de Înviere
Mănăstirile vrâncene au fost pline de credincioși vrînceni, dar și din alte localități. Mănăstirile Dălhăuți, Brazi sau Muntioru au fost arhipline de credincioși. „Mare este Dumnezeu și minunat. Este cea mai mare sărbătoare a creștinilor noștri. Este sărbătoarea sărbătorilor și praznicul praznicelor. Iubiți credincioși, să mergem la casele noastre cu această rugăciune «Hristos a Înviat», să ne rugăm, să facem lucruri bune ca Dumnezeu să ne treacă de aici, dincolo, la viața veșnică”, au fost vorbele lui Macarie Beșliu, părintele de la Mănăstirea Muntioru. În comuna Vintileasca sunt trei biserici, dintre care una de rit vechi, dar și Mănăstirea Muntioru. Toate lăcașurile de cult au fost pline de credincioși care au ținut să fie prezenți la slujba care anunță Învierea Domnului. Slujba a început după miezul nopții, după ora veche și a ținut până în zorii zilei. Tradiția spune că toți cei care participă la slujba de Înviere nu vor pleca la casele lor până când nu vor lua pască. Ulterior, cu toții merg acasă, iau pască și spun „Hristos a Înviat!”, răspunsul celorlalți fiind „Adevărat a Înviat!”.
Ouăle se ciocnesc după anumite reguli
Paștele aduce, în mod tradițional, și drobul de miel, pasca, cozonacul și ouăle roșii. Însă, ciocni-tul ouălor nu se face oricum ci sunt anumite reguli. În prima zi de Paște se ciocnește numai cap în cap și abia a doua zi de Paște se poate ciocni cap cu dos. În zilele care urmează, ouăle vor fi ciocnite numai dos cu dos. Ca regulă generală, primul care ciocnește este cel mai vârstnic bărbat de la masă. Persoana mai în vârstă ciocnește capul oului ținut de o rudă rostind „Hristos a înviat!”, în timp ce aceasta va răspunde „Adevărat a înviat!”. De asemenea, există tradiția conform căreia cei care ciocnesc ouă de Paște se vor întâlni pe lumea cealaltă. În unele locuri, cojile ouălor sunt aruncate pe pământ pentru fertilizare. După slujba de Înviere de la miezul nopții, are loc prima masă de Paște în familie și abia apoi cu rudele sau prietenii. Tot în prima zi de Paște, există obiceiul ca toată familia să se spele într-un lighean în care au fost puse ouă roșii și bani de argint sau de aur, crezându-se că toți vor fi astfel sănătoși și prosperi. Toată săptămâna aceasta este considerată „Săptămâna luminată”, iar azi este ultima zi din cele trei în care se mai poate auzi slujba din noaptea Învierii.