Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

Examenele naţionale, monitorizate video


   Absolvenții de liceu, care vor susține anul acesta examenul de Bacalaureat, și profesorii supraveghetori nu vor scăpa de camerele video de supraveghere, oricât de mult i-ar deranja. Toate sălile de examen vor fi prevăzute cu astfel de sisteme de monitorizare, pentru a fi eliminate suspiciunile și tentativele candidaților de a se inspira din surse… neortodoxe.

 
   Åži în acest an, examenele la care vor participa elevii claselor terminale și profesorii vor fi monitorizate video. La nivelul județului Vrancea, doar 39,90% dintre cei care au susținut examenul de Bacalaureat, anul trecut, au reușit să și promoveze. A fost pentru prima dată când Bac-ul a fost supravegheat de camere video.
   DVD-urile conținând înregistrările de la examenul de Bacalaureat de anul trecut au fost depozitate la sediul Inspectoratului Åžcolar, dar nu au fost vizualizate niciodată. Asta deoarece nu au fost depuse sesizări asupra unor eventuale incidente.
   Potrivit inspectorului școlar general interimar, Stan Rogoz, nu doar candidații de la examenul de Bacalaureat vor fi monitorizați video. „Examenele Naționale ale elevilor cât și cele pentru ocuparea posturilor didactice vor fi organizate riguros, în sensul respectării metodologiilor . Pentru aceasta, vom utiliza toate resursele pe care le avem la dispoziție și mă refer aici atât la cadrele didactice cât și la tehnica din dotarea fiecărei unități școlare, cum ar fi camere de luat vederi, aparatură de birotică și nu numai”, a declarat Stan Rogoz.
   Pentru pregătirea mai eficientă a elevilor de liceu, Ministerul Educației a publicat încă din toamna anului trecut modele de subiecte pentru examenul de Bacalaureat, care, anul trecut, a fost jalnic din punct de vedere al promovării. Prin urmare, pentru ca anul acesta procentul de promovare să fie mai bun, cadrele didactice lucrează intensiv cu elevii la materiile de examen.

Bac-ul bate la ușă

   Examenul de Bacalaureat, sesiunea din vară, va debuta în perioada 28 – 30 mai cu înscrierea candidaților.  Potrivit calendarului aprobat de  Ministerul Educației, pentru elevii de clasele a XII-a respectiv a XIII-a, cursurile se vor încheia la data de 1 iunie.
   Prima probă din examen, cea de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română, se va desfășura în intervalul 11 – 13 iunie, urmând ca proba B, cea de comunicare în limba maternă, să aibă loc în perioada 13 – 15 iunie. De asemenea, în perioada 18 – 22 iunie, candidații vor susține proba de evaluare a competențelor digitale, în vreme ce în intervalul 25 – 27 iunie va avea loc evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională, proba C.   
   Examenul de Bacalaureat continuă pe data de 2 iulie cu proba scrisă la Limba și Literatura Română, iar pe 4 iulie candidații vor susține în scris proba obligatorie a profilului. Pe 6 iulie se va desfășura proba scrisă la alegere a profilului și specializării. Pe 8 iulie vor fi afișate primele rezultate, iar a doua zi, în intervalul orar 08.00 – 12.00, se vor depune contestațiile. La data de 13 iulie vor fi afișate rezultatele finale ale sesiunii din iunie – iulie a exa-amenului de Bacalaureat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?