Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785

Prohodul Domnului: slujba de Înmormântare a Mântuitorului


   Ajunși aproape de sfârșitul Postului Mare, cel mai aspru din timpul anului și cel mai lung, credincioșii merg în această seară la Denia Prohodului. Această zi se mai numește și ziua de doliu a creștinătății, pentru că în urmă cu peste 2000 de ani, Mântuitorul a fost răstignit pe cruce. Specificul acestei zile se găsește în ca-lendar, acolo unde scrie zi aliturgică.
   Sfânta Liturghie înseamnă jertfă și, pentru că nu se pot aduce două jertfe într-o zi, Vinerea Mare este zi aliturgică. În schimb, se oficiază Denia Prohodului, zi de doliu a creștinătății. Ieri, în timpul celor 12 Evanghelii, au fost scoase în mijlocul bisericii (naos-n.r.) o masă care simbolizează catafalcul Mântuitorului, Evanghelia și Crucea. Credincioșii au trecut de trei ori pe sub masă și au sărutat Sfânta Cruce.
   Unele activități sunt oprite cu desăvârșire astăzi, pentru că au contribuit în trecut la adâncirea chinurilor Mântuitorului. Astfel, în Vinerea Mare nu se mănâncă urzici și nici oțet, nu se frământă și nu se coace, nu se spală rufe, nu se coase și nu se sacrifică păsări sau animale. În schimb, se înroșesc ouăle pentru că vineri a curs sângele lui Iisus.
   Tot astăzi, cei care au putere țin post negru, adică nu mănâncă și nu beau nimic toată ziua. Pentru acest post aspru, Vinerea Mare se mai numește și Vinerea Seacă.
Prohodul arată ca o poezie cu mai multe strofe și este împărțit în trei stări. Prima stare are 73 de strofe, cea de-a doua 60, iar ultima 43. Denia de vineri seara sau slujba prohodului, ne poartă în procesiune alături de cei care l-au îngropat pe Mântuitor, femeile mironosițe și Iosif al Arimateii, zi în care toți credincioșii cântă „În mormânt, Viață, pus ai fost, Hristoase…”.
   La sfârșitul slujbei se înconjoară biserica cu Sfântul Aer, pe sub care trec apoi toți credincioșii. Numit și Epitaf, Sfântul Aer este o pânză pe care se află imprimată icoana înmormântării Domnului. De asemenea, credincioșii obișnuiesc să-și înconjoare casa de trei ori cu lumânarea adusă de la slujba Prohodului pentru a o feri de boli, de trăsanet și de foc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?