Medicamentele care pot fi cumpărate fără rețetă s-au scumpit cu 10 până la 15%, de la începutul acestui an. Farmaciștii vrânceni susțin că importatorii au scumpit medicamentele din cauza căderii leului, în raport cu euro.
Printre medicamentele care s-au scumpit se numără cele din categoria antiinflamatoare, suplimente alimentare și antipiretice. „S-au scumpit OTC-urile, mai exact medicamentele care se eliberează fără rețetă și nu au un preț impus de Ministerul Sănătății. Importatorii de medicamente încearcă să își facă un câștig pe o parte, pentru alte pierderi. Practic, în funcție de euro, ei ajustează prețurile medicamentelor. Scumpirea nu este de speriat, este cam de 10-15% la OTC-uri, pentru că acestea nu au preț impus, iar producătorii pot modifica prețurile. Este vorba de antiinflamatoare, antipire-tice, cum ar fi fervexul, paracetamolul, dar și suplimentele alimentare, vitaminele, produse pentru care nu este nevoie de rețetă. De la 1 aprilie s-au scumpit cu până în 1% și medicamentele care se eliberează pe bază de rețetă. La un singur produs cumpărat nu se simte creșterea, dar la o rețetă de șase-șapte medicamente este evidentă creșterea. Dar pentru pacienți nu mai contează, pentru că ei pun în balanță, iar sănătatea este mai prețioasă”, spune farmacista Dana Cotîrlan, președintele Colegiului Farmaciștilor din Vrancea.
Farmaciștii au mai precizat că această scumpire a medicamentelor nu a diminuat puterea de cumpărare a vrâncenilor, care oricum a scăzut cu 60% față de 2008. „Creșterea prețurilor este mică, puterea de cumpărarea a rămas cam la fel. Oricum, față de 2008 aceasta a scăzut cu 60%. Ne confruntăm cu abandon te-rapeutic. De cele mai multe ori, pacienții, își iau doar ce e pe rețeta medicală, că e gratuit. Dacă mai au bani de dat, de multe ori renunță”, a precizat farmacista Fevronia Stoica.