GALERIE FOTO: Mesajele vrâncenilor din străinătate, către cei rămaşi acasă

0
19749


Crina Ene, jurnalist ROMIT TV
   „Sărbătorile de Paște emană de fiecare dată o atmosferă deosebită. Tradițional, gospodinele încondeiază ouă, pregătesc bucate alese, coc pască și cozonaci. Pentru români, sărbătoarea religioasă mai are o semnificație  – de Paște, cei care muncesc peste hotare se întorc acasă, la rudele lor, iar mii de familii se reîntregesc măcar pentru o perioadă de timp. Asta fiind posibil mai ales în anii în care Paștele catolic coincide cu cel ortodox. Anul acesta riscau să-și piardă locurile de muncă pentru că ortodocșii și catolicii sărbătoresc Paștele la date diferite, iar faptul că ar „rupe” din zilele lucrătoare îi nemulțumea pe unii angajatori. Așa că, neavând de ales, cei mai mulți români – vrânceni și nu numai, rămân peste hotare de Paște, dar transmit un gând cald celor de acasă. Åži anul acesta, a avut loc o expoziție de ouă decorate și încondeiate la Museo dei Bambini, din Cetatea Eternă  – Roma. Pe lângă expoziția de obiecte cu specific pascal, a avut loc și un laborator pentru toate vârstele, pentru decorat ouă. Å¢ările participante alături de România, au fost: Belgia, Bulgaria, Italia, Rusia. OuvARTE a ajuns la cea de-a V-a ediție. A fost posibilă realizarea acestui eveniment în colaborare cu Institutul de Cultură Bulgar, Asociația Spirit Românesc, Asociația Culturală Manidoro. Chiar dacă încercăm să aducem tradiția mai aproape, dorul de casă ne apasă. Astăzi, în prag de sărbătoare vreau să-mi amintesc de acei oameni care îmi sunt alături, chiar dacă sunt departe. Am avut parte în viața mea de astfel de oameni prețioși care mi-au acordat suportul necondiționat, fie printr-o vorbă, fie prin diferite gesturi, chiar de acolo de „acasă”. Pe meleaguri străine, Sfintele Sărbători nu sunt la fel de profund simțite, chiar dacă încercăm să le face la fel de intense, cu bucatele noastre alese și mergând la slujba de Înviere, așa cum făceam acasă. Lacrimile lumânărilor ce veghează la purificarea sufletelor să se transforme în felinare eterne menite să vă călăuzească pe un drum drept. Doresc ca în acest an Hristos să învie în inimile și viața dvs., să vă dea pace, bucurie și „tărie” ca să spuneți și altora că HRISTOS A ÎNVIAT !!! Învierea este un act divin ce dă o nouă existență firii noastre. Un fapt care ne privește pe noi, ne este dată să o dobândim și s-o înțelegem. Fie ca sfânta sărbătoare a Învierii Domnului să-ți aducă cele patru taine divine: încredere, lumină, iubire, spe-ranță. Fie ca astfel să devenim mai curați și mai buni! Hristos a Înviat! ”

Eugen Terteleac, Președintele Asociației Românilor din Italia
   „Doresc tuturor vrâncenilor, Paște luminat, sănătate și multă putere de muncă. Fie ca binecuvântarea cerească să se răsfrângă asupra noastră a tuturor și să ne facă mai buni, mai darnici și mai înțelepți!  Fac un apel la oamenii de bine ca în aceste zile Sfinte de Paște să ofere solidaritatea lor celor neputincioși și neajutorați. Paște Fericit!”

Nicu și Mioara Morar, din Focșani – Asociația PROPatria, stabiliți în Italia
   „Cum Hristos a pătimit pentru noi oamenii și s-a răstignit pentru a noastră mântuire așa să vă ajute și pe voi DUMNEZEU și să vă aducă Sfânta lumină a sărbătorilor în casă și în inimile voastre. Paște Fericit tuturor prietenilor, vecinilor, rudelor și părinților!”

Silviu Ciubotaru, din Focșani, președintele Clubului Sportiv „A.S.D Sport Club Dacica”
   „Rădăcini…” totul pornește de la rădăcini și te conduce prin ramurile vieții …tot la rădăcini, câteodată cu gândul, câteodată cu simplul gest de a oferi unor semeni de-ai noștri aflați în dificultate un ajutor. Sport Club Dacica este un club sportiv al românilor de la Roma și are o echipă de fotbal înscrisă în campionatul ita-lian. Atât eu cât și întreaga echipă, transmitem celor de acasă un mesaj pentru Paște: „Fie ca lumina sfântă a Învierii Domnului să aducă tuturor vrâncenilor și nu numai liniște sufletească și un Paște fericit. Hristos a înviat!!!”  Duminică 15 Aprilie, de sărbătoarea Paștelui, Dacica va susține un meci și voi dedica victoria în primul rând tatălui meu, care din păcate nu mai este printre noi, prietenului meu din copilăria vrânceană, Florin Miro-nică și nu în ultimul rând tuturor vrâncenilor oriunde s-ar afla!”

   Mesajele vor continua și în ediția de mâine.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here