Doar câteva zile ne mai despart de sfintele sărbători de Paști. Dacă nu v-ați planificat încă mini-vacanța din această perioadă, vă oferim cîteva idei pe ultima sută de metri, pentru a vă petrece Paștele în mod tradițional, în mijlocul naturii. Pensiunile din Å¢ara Vrancei vă așteaptă cu porțile deschise, pregătindu-se cu tot ce are Vrancea mai frumos: tradiții și obiceiuri, locuri pitorești, ospitalitate și o masă îmbelșugată, cu bucate tradiționale de sărbătoare, cozonac de casă și friptură de miel. În atmosfera satului românesc toți gospodarii și-au pregătit casa, grădinile și sufletul pentru marea sărbătoare.
Mulți proprietari de pensiuni sau de gospodării din zonele turistice ale județului, Lepșa, Soveja sau din Vrancea arhaică (zona de munte, ce cuprinde localitățile Năruja, Paltin, Nereju, Nistorești), au ales în acest an varianta de a-i primi direct pe musafiri, fără a mai trece prin agențiile de turism. Astfel, dacă vreți să vă petreceți mini-vacanța de Paști în aceste zone, aveți șansa de a găsi un loc de cazare chiar dacă porniți la drum în ajun de sărbătoare.
La o pensiune de două sau trei margarete din Lepșa cazarea costă între 250 lei și 350 lei de persoană pentru trei zile de cazare cu mic dejun, la care se adaugă și prânzul de Paști. Într-o gospodărie țărănească vă puteți caza pentru 200 lei de persoană, cu micul dejun inclus.
La Soveja, întrucât pensiunile lipsesc, cazări se fac în gospodării țărănești. Pentru 2-3 nopți de cazare, fără masă, veți plăti între 250 – 300 lei de persoană.
În zona de munte a județului puteți opta, printre altele, să vă petreceți sfintele sărbători de Paști la Pensiunea „Antistress” de la Prahuda, comuna Paltin. Meniul tradițional de Paști cuprinde drob de miel, friptură de miel la tavă cu salată verde, cozonac de casă și nelipsitele ouă roșii. De asemenea, turiștii pot participa în noaptea de Înviere la slujba religioasă de la biserica din sat, alături de localnici. „Vom primi musafirii cu țuică vrâncenească și miere de albine. Aceștia pot participa la slujba de Înviere la biserica din Prahuda sau la Schitul „Valea Neagră” din Herăstrău, construit între anii 1755-1757, care este un frumos monument istoric. La întoarcerea de la biserică, turiștii vor fi primiți cu ouă roșii și pască. Cât timp vor sta la noi, clienții vor pregăti împreună cu noi masa de Paști. În ultima seară vom face un foc de tabără. Dorim ca musafirii să plece de la noi eliberați de orice stres”, ne-a spus Ion Roman, proprietarul pensiunii de la Prahuda. Pentru două nopți de cazare, 14 și 15 aprilie, prețul este de 200 lei pentru o cameră cu două locuri. Sunt disponibile cinci camere, pentru 10 persoane în total.
O altă variantă de petrecere a vacanței de Paști în spiritul sărbătorii religioase este vizitarea uneia dintre frumoasele mănăstiri din județ, care oferă și cazare în chilii pentru musafiri, precum Dălhăuți, Buluc sau Mușinoaiele. Alte locuri pitorești din Vrancea, care merită vizitate în această perioadă, sunt Vintileasca sau Vizantea Livezi, deși accesul în zonă se face mai greu din cauza drumurilor proaste. Turiștii care vin în Å¢ara Vrancei pot vizita și cramele cu vinuri din podgoriile Odobești, Panciu și Cotești, mausoleele eroilor de la Mărășești, Mărăști și Soveja, precum și rezervațiile naturale „Focul Viu” de la Andreiașu, Cascada Putnei și Cheile Tișiței sau stația seismică de la Vrâncioaia.
De Paști vă invităm să vă întoarceți ochii și spre frumusețile din Vrancea, pe nedrept abandonate de noi, vrâncenii, în favoarea zonelor aglomerate de turiști de pe Valea Prahovei sau din Bucovina.