Pielea este unul dintre cei mai elementari indicatori care oglindesc starea de sănătate a organismului. Când este prea uscată, uleioasă ori când prezintă inflamații sub formă de acnee, ceva nu funcționează cum ar trebui și este timpul să intervenim. Pentru a corecta aceste neajunsuri, cei mai mulți apelăm la cosmetice, săpunuri speciale, loțiuni sau creme care se dovedesc costisitoare și nu de puține ori, în final, ineficiente.
Plantele medicinale ocupă, astfel, în cadrul efortului de redobândire a sănătății pielii un rol primordial. Teiul, ca și mușețelul, are calitatea de a calma tenul iritat. Infuzia cu flori este tonică, antiinflamatoare și benefică pentru derma cu tendința de îmbătrânire prematură.
Florile de mentă, întrucât curăță și împrospătează pielea, sunt administrate adesea sub formă de infuzie persoanelor cu ten matur. Dacă acneea vă produce neplăceri, poate ar trebui să luați în calcul remediile pe bază de gălbenele și cimbru. Puteți folosi doar gălbenelele pentru infuzie sau le puteți combina cu levănțică sau mușețel pentru un efect antiinflamator și antiseptic sporit.
Câți dintre noi vedem în cimbru mai mult decât un condiment? Desigur, foarte puțini, însă nu este de neglijat nici latura sa curativă. Fiind o plantă cu calități antibacteriene, cimbrul este foarte eficient ca soluție pentru spălarea tenului afectat de acnee sau de o eczemă. Atunci când în organism s-a instalat o anumită afecțiune, culoarea tegumentului este influențată de natura bolii respective. Culoarea galbenă a pielii semnalează anumite afecțiuni ale splinei și stomacului, în vreme ce pielea în nuanță de verde arată anumite dereglări ale ficatului sau o hemostază la unul dintre organe. În asemenea situații, adresați-vă medicului de familie pentru îndrumare.