Relațiile dintre Grecia și Turcia au fost puse la grea încercare de un produs de panificație: cele două țări își dispută brevetul la âcovrigul cu susanâ. În timp ce la granița turco-greacă se ridică un zid, deloc simbo-lic, menit să stopeze afluxul de refugiați spre Europa, fiind probabil și un conflict provocat de viitoarea preșe-dinție a Ciprului în Uniunea Europeană (UE), între Grecia și Turcia ia naștere un ârăzboiâ cauzat de covrigii acoperiți cu susan. Grecii îi numesc âkoulouriâ, turcii – âsimitâ.
Asociația producătorilor de âsimitâ a decis să breveteze produsul la nivel internațional. âGrecii vor să-și revendice covrigii cu susan, însă noi am decis să acționăm primiiâ, declară președintele asociației, Zeli Sami Ãzdemir.
Acest pas a stârnit nemulțumire în Grecia. De fapt, lupta între cele două țări pentru brevetarea unor produse alimentare nu este o noutate, subliniază cotidianul italian, amintind de conflictele pe marginea iaurtului natur sau a baclavalei. Lucrurile au ajuns până la intervenția Bruxellesului.
La ora actuală, covrigi cu susan se coc de asemenea în Serbia, Bulgaria și în alte țări din Balcani și din Orientul Mijlociu (OM), adică pe teritoriul tuturor statelor care altădată făceau parte din Imperiul Otoman, precizează cotidianul italian.