În vreme ce creștinii ortodocși au sărbătorit, ieri, Floriile, pentru catolici Hristos a înviat. La Ploscuțeni, unde trăiește cea mai mare comunitate de catolici din Vrancea, Sărbătoarea Învierii a fost primită cu speranță și bucurie. Sute de oameni au luat lumina sfântă.
Creștinii catolici au sărbătorit ieri Paștele. Minunea Învierii Domnului a fost întâmpinată cu bucurie și de comunitatea de catolici din Ploscuțeni, care au primit lumina sfântă cu inimile deschise și cu speranță în bine. Sute de creștini, atât din Ploscuțeni cât și din loca-litățile învecinate, alături de primarul Åtefan Solomon, au luat parte, sâmbătă noapte, la slujba de Înviere. Una dintre cele mai importante practici din noaptea Învierii Domnului, este sfințirea apei pentru botezul copiilor până la Paștele următor.
Când curtea Bisericii din Ploscuțeni a devenit neîncăpătoare, preotul paroh a binecuvântat apa și focul, apoi a purces la împărțirea luminii sfinte. La liturghia sfântă a Paștelui a participat alături de preotul paroh Carmil Farțade și părintele Sebastian Diacu, un fiu al satului. Slujba a continuat cu citirea mai multor pasaje din Vechiul Testament și Noul Testament, apoi a urmat predica. Credincioșii au ascultat povețele rostite de preot.
Cel mai așteptat moment al serii a fost însă procesiunea cu lumânările aprinse, spre cimitir. Creștinii s-au recules la mormintele celor dragi, s-au rugat pentru sufletele lor și au ascultat cuvintele rostite de preot. După aproximativ o oră, petrecută la mormintele celor trecuți în neființă, toți creștinii s-au întors la casele lor.
Ieri dimineață, creștinii au ciocnit tradiționalul ou pascal, rostindu-și încă o dată „Hristos a Înviat!”, iar la amiază au mers din nou la biserică, ce a devenit iarăși neîncăpătoare pentru sutele de creștini, dornici să asculte Sfânta Liturghie.
Copiii au pregătit un frumos spectacol de cântece și scenete religioase, acest moment fiind primit cu multă emoție.
Sărbătoare în comună
Spre deosebire de o zi obișnuită, în Ploscuțeni s-a cunoscut că este sărbătoare. Mirosul îmbietor de cozonac, aroma plăcută a bucatelor pregătite cu grijă de gospodine și clinchetul paharelor au adus liniște sufletească în sufletele credincioșilor. Casele erau pline de oameni, care zâmbeau și erau fericiți.
Bătrânii neputincioși, care nu au mai putut lua parte la Sfânta Liturghie, vor fi vizitați de tinerii din comună, care le vor duce pe lângă gânduri bune, și bucate alese.
În timp ce catolicii au sărbătorit Învierea Domnului, ortodocșii au serbat Intrarea Domnului în Ierusa-lim sau Duminica Floriilor, cum mai este cunoscută în popor. Învierea lui Cristos este evenimentul central al creștinismului, fie că este vorba de catolicism ori ortodoxism.