Considerată multă vreme inamicul public numărul unu al siluetei, pâinea albă începe să piardă teren în fața altor alimente periculoase pentru imaginea și sănătatea dumneavoastră, prin conținutul ridicat de carbohidrați.
Chiar dacă renunțați să consumați pâine albă, multe alte alimente care conțin carbohidrați procesați își găsesc drumul spre dieta dumneavoastră. Unele dintre acestea conțin mai mulți carbohidrați decât întreaga doză zilnică recomandată.
1. Băuturile pe bază de cafea
De cele mai multe ori, acest tip de băuturi conțin mai multe calorii decât o gustare (chiar și peste 400 de calorii). Aceste băuturi conțin mult zahăr și grăsimi saturate, întrucât de cele mai multe ori aroma lor este îmbunătățită cu frișcă și arome de ciocolată. Consumând o astfel de băutură, serviți de fapt un desert dintr-o cupă foarte mare.
2. Covrigii
Pentru unele persoane, covrigii reprezintă un adevărat ritual de dimineață. Însă, dacă imediat după consumarea lor nu mergeți în sala de sport, trebuie să vă gândiți de două ori înainte să îi mâncați. Specialiștii recomandă consumarea unui covrig doar dacă după aceea alergați timp de două – trei ore. Motivul este acela că un covrig conține un număr foarte ridicat de calorii, între 250-300 de calorii, și mai mult de 50 de grame de carbohidrați.
3. Sucurile și piureurile de fructe (smoothies)
Sucurile de fructe se găsesc peste tot și pot părea la prima vedere o băutură sănătoasă. Dar 450 de grame de piure de fructe poate conține 75 de grame de carbohidrați și 64 de grame de zahăr. Dacă nu puteți începe ziua fără să beți suc, încercați să consumați circa 100 de grame, care conține o cantitate rezo-nabilă de 15-20 de carbohidrați.
4. Biscuiții crocanți cu brânză
Dacă aveți de gând să consumați alimente cu carbohidrați, nu consumați acest tip de biscuiți. Deși conțin un număr relativ mic de carbohidrați (circa 18 grame pe porție), aceste gustări sunt pline de chimicale, aditivi, coloranți artificiali și, de cele mai multe ori, și de sirop de porumb bogat în fructoză.
5. Brioșele
Aceste dulciuri sunt foarte bogate în carbohidrați și zahăr.
O brioșă conține aproape 64 de grame de carbohidrați și mai mult de 30 de grame de zahăr. Dacă brioșa dumneavoastră de dimineață este făcută din făină procesată, zahăr și unt, nu este nicio diferență față de o felie de prăjitură. Încercați să consumați o brioșă de circa 50 de grame, făcută din cereale integrale.
6. Iaurtul cu fructe
În general, iaurtul este o alegere excelentă, chiar și pentru o gustare luată seara târziu.
Problemele apar în cazul iaurturilor cu fructe, care pot conține o cantitate mare de zahăr. Toate iaurturile conțin lactoză, un carbohidrat natural. În general, o singură porție de iaurt conține 12-15 grame de carbohidrați, dar, când iaurtul conține și fructe, cantitatea de carbohidrați se dublează. Alegeți un iaurt cremos, de felul celor grecești, la care adăugați câteva fructe proaspete.
7. Floricelele de porumb
Pentru multe persoane, consumarea floricelelor de porumb în sălile de cinema face parte din experiența vizionării filmelor. Dar, chiar și atunci când consumați o cutie cu floricele de porumb pe săptămână, poate fi foarte rău. O cutie mare cu floricele de porumb conține în jur de 1.200 de calorii, cele mai multe prove-nite din carbohidrați. Asta dacă peste floricelele de porumb nu ați adăugat și unt.
8. Stafidele glazurate cu cremă pe bază de iaurt
Aceste deserturi sunt foarte periculoase pentru siluetă, pentru că nimeni nu se poate abține să mănânce doar una. Un sfert de cupă poate conține 20 de grame de carbohidrați și 19 grame de zahăr.
Încercați să înlocuiți aceste bomboane cu un baton mic de ciocolată neagră.