Åtim cu toții că o dietă prea bogată în sare poate conduce la un risc sporit de a face infarct, de a suferi un accident vascular cerebral sau de a dezvolta alte boli cardiace. Cu toate acestea, oamenii continuă să consume zilnic mai multă sare decât este recomandat, mergând chiar cu până la 1000 de miligrame mai mult decât doza zilnică necesară, care este de 2.300 de miligrame pe zi, respectiv aproximativ o linguriță de sare.
În plus, persoanele care au trecut de 51 de ani, cele care au hipertensiune arterială, diabet sau cele care au afecțiuni ale rinichilor ar trebui să-și limiteze consumul de sare la doar 1.500 de miligrame de sodiu pe zi.
Este însă mai ușor de spus decât de făcut și asta pentru că la tot pasul întâlnești alimente ce conțin un nivel ridicat de sare fără ca noi să ne dăm seama. Toți știm că nu e bine să consumi chipsuri în cantitățI mari și că alimentele procesate sunt extrem de dăunătoare, din punctul acesta de vedere, însă puțini știu că și alimentele pe care le consumăm la micul dejun au sare din belșug.
Iată o listă de opt alimente la care nu ne-am fi așteptat să fie trecute pe lista celor cu un conținut ridicat de sare, mai mult chiar decât se găsește în blamatele chipsuri (o porție de chipsuri are 170 de miligrame de sodiu):
Cerealele. Pentru că majoritatea cerealelor au un gust dulce, este greu să crezi că acestea ar putea avea un conținut mare de sare. Dar este adevărat. O porție de fulgi de porumb are 212 miligrame de sare, una de fulgi de tărâțe are 220 de miligrame, iar fulgii de ovăz au 246 de miligrame.
Sosul de roșii. Este ușor să pierdem controlul atunci când folosim sosul de roșii sau alte sosuri. O porție de sos de roșii ar trebui să însemne cam jumătate de ceașcă. Într-o astfel de cantitate am putea găsi până la 600 de miligrame de sodiu.
Pâinea. Nu orice tip de pâine conține o cantitate mai mare de sare decât chipsurile, însă ten-dința este de a consuma multă pâine. În funcție de tipul de pâine, o felie poate conține între 100 și 200 de miligrame de sodiu și este greu de crezut că mulți dintre noi ne limităm la a consuma doar o felie de pâine. Aici se adaugă și covrigii, chiar și cei dulci, cu scorțișoară sau stafide, care pot avea între 180 și 250 de miligrame de sare.
Băuturile pe bază de cafea. Cei care optează pentru cafeaua servită fără lapte sau lapte dietetic sau fără îndulcitori naturali, aceia au mai multe șanse de a avea un mic dejun sănătos.
Însă dacă suntem fani ai cafelelor pe care le găsim la magazinele de specialitate, atunci lucrurile se schimbă. Pentru că aceste cafele pot avea între 200 și 300 de miligrame de sodiu.
Legumele conservate. Tuturor ne-ar plăcea să mâncăm numai legume proaspete, însă acest lucru nu este întotdeauna posibil, astfel că apelăm la conserve.
Acestea ar putea fi o alegere bună dacă legumele ar fi conservate imediat după recoltare, însă de cele mai multe ori ele repre-zintă o sursă bogată de sare. Astfel o ceașcă dintr-o conservă de legume poate avea între 240 și 800 de miligrame de sodiu, care este adăugat pentru a prelungi durata de valabilitate a produsului.
Condimentele. O porție de ketchup înseamnă o lingură obișnuită și conține 167 de miligrame de sare, respectiv 7 la sută din cantitatea zilnică recomandată. Dar la o singura masă se poate consuma mai mult de o lingură. O cantitate similară de muștar poate avea 150 de miligrame de sodiu.
Supa. Un bol de supă poate face minuni pentru siluetă. Însă există și supele creme care sunt bogate în calorii și grăsimi, iar cele „la pachețel” sunt adevărate bombe cu sare. Citind informațiile de pe pachetele respective, putem observa că o porție poate conține între 800 și 1.600 de miligrame de sare.
Covrigeii. Deși sunt multe mărci care oferă covrigei cu conținut scăzut de sare, calorii și grăsimi, sunt unii care sunt mai sărați decât chipsurile din cartofi. În funcție de marcă, o porție de covrigei poate avea până la 440 de miligrame de sodiu.