Hotărârea de guvern prin care Executivul acordă bani primăriilor din Fondul de rezervă bugetară a fost publicată vineri seara în Monitorul Oficial, la puțin timp după ce premierul Mihai Răzvan Ungureanu a anunțat că a semnat, în aceeași zi, actul normativ, lista anexată indicând că cele mai mari sume din punct de vedere valoric sunt acordate consiliilor județene și primăriilor conduse de reprezentanții partidelor aflate la guvernare, potrivit Mediafax.
Lista anexată hotărârii de guvern relevă că, din totalul sumei de 648,2 milioane lei, cele mai multe fonduri din punct de vedere valoric sunt acordate Primăriei Alba Iulia (PDL, două milioane lei), Consiliului Județean Arad (unde președintele provine din PDL, două milioane lei), Consiliului Județean Bistrița-Năsăud (cu președinte PDL, două milioane lei), Consiliului Județean Bihor (unde președintele a fost exclus recent din PNL după ce a anunțat că va reveni în PDL, două mi-lioane lei), Consiliului Județean Botoșani (președinte din partea PDL, două milioane lei), Primăriei Botoșani (PDL, 1,9 milioane lei), municipiului Brașov (PDL, două milioane lei), Primăriei Băile Herculane (PDL, două milioane lei), Primăriei Oțelul Roșu (PDL, trei milioane lei), Primăriei Călărași (unde primarul a fost prezentat recent drept candidat UNPR la alegeri, 4,1 milioane lei), Consiliului Județean Covasna (condus de UDMR, 4,8 milioane lei), Consiliului Județean Cluj (PDL, două milioane lei), municipiului Cluj-Napoca (PDL, două milioane lei), municipiului Tulcea (PDL, două mi-lioane lei), Consiliului Județean Tulcea (PDL, două milioane lei), Consiliului Județean Timiș (PDL, două milioane lei).
În București, cei mai mulți bani au fost acordați Primăriei sectorului 2 condusă de Nicolae Onțanu (UNPR, șase milioane lei), triplu comparativ cu sectorul 5 (2,8 milioane lei), sectorul 3 (2,3 milioane lei) și sectorul 6 (două milioane lei).
Sectorul patru, unde primarul Cristian Popescu Piedone a anunțat recent că va candida din partea USL, și sectorul 1, condus de liberalul Andrei Chiliman, nu au primit niciun ban.
Guvernul a modificat mai multe legi
În ședința de marți, prin hotărâre, Guvernul a alocat primăriilor fonduri totale de 648 milioane lei (echivalent a 148 milioane euro), din Fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziția Guvernului. În lipsa acestei ordonanțe de urgență, adoptată în aceeași ședință și intrată miercuri în vigoare, hotărârea de guvern privind distribuirea banilor către primării nu avea o bază juridică. Pentru ca operațiunea să fie posibilă, Guvernul a modificat, prin ordonanță de urgență, mai multe legi și a introdus derogări de la normele actuale, suspendând pe tot parcursul acestui an regula conform căreia autoritățile locale nu pot primi bani din Fondul de rezervă decât dacă și-au redus plățile restante.
Legislația în vigoare prevede că Guvernul poate acorda bani din Fondul de rezervă numai primăriilor în cazul cărora plățile restante înregistrate la sfârșitul anului anterior celui în care sunt solicitate alocațiile sunt mai mici decât restanțele din anul precedent. În același timp, Executivul a introdus o derogare de la Legea finanțelor publice și și-a acordat dreptul de a putea aproba, până la sfârșitul acestui an, alocări de sume din Fondul de rezervă și pentru plata arieratelor. Conform Legii finanțelor publice, din Fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziția Guvernului pot fi alocați bani doar pentru finanțarea unor cheltuieli urgente sau neprevăzute apărute în timpul exercițiului bugetar.
Oprișan l-a somat pe Ungureanu „să înceteze cu acest comportament discreționar”
Vicepreședintele PSD, Marian Oprișan, a declarat că prim ministrul Mihai Răzvan Ungureanu a cedat șantajului PDL. „Asistăm la o nouă dovadă a faptului că în România Guvernul lucrează doar pentru PDL, iar acest lucru devine „tradiție”. Faptul că prim ministrul Mihai Răzvan Ungureanu a cedat, după ce a făcut balet, șantajului PDL și a alocat bani primăriilor conduse de reprezentanții partidului de guvernământ, arată, cât se poate de clar, că această țară nu mai este a tuturor românilor ci doar a pedeliștilor. Îmi aduc aminte cu tristețe că, în urmă cu o lună de zile, județele din Sud-Estul României se aflau sub zăpadă, oamenii erau izolați în case de peste 7-8 zile și, deși am solicitat prim ministrului sprijin urgent, au trecut săptămâni până când Guvernul s-a hotărât să aloce o sumă insuficientă de bani județelor calamitate de viscol”, a afirmat Marian Oprișan. Liderul social demo-crat a reamintit că nimănui din Guvern nu i-a păsat de tragedia oamenilor, iar premierul a refuzat, constant, să aibă un dialog cu autoritățile locale. Vicepreședintele PSD a precizat că „în România avem peste 2.600 de comune în care trăiesc aproximativ 11 milioane de cetățeni”. „Toate aceste localități au probleme de funcționare a bugetelor locale. Comunele conduse de primari USL, în special, se confruntă cu probleme acute de subfinanțare. Dar acest lucru nu-l afectează pe primul ministru, cum nu-l afectează nici faptul că, din ce în ce mai multe localități din România, nu mai pot asigura iluminatul public, transportul școlar, încălzirea unităților de învățământ și multe alte astfel de servicii publice”, a afirmat Marian Oprișan. Liderul social democrat a mai precizat că bugetul României nu mai trebuie să fie „pungulița de rezervă a unui partid”, iar taxele și impozitele cetățenilor trebuie administrate corect, pentru obiective de interes național și în folosul celor 22 de milioane de români. „Pe această cale îl somez pe prim-ministru să înceteze cu acest comportament discreționar. Îi pun în vedere faptul că toate unitățile teritorial administrative din România au probleme de subfinanțare. Îi cer prim-ministrului să facă o analiză obiectivă și, pe viitor, să aloce banii nu așa cum îi dictează PDL, ci în baza rezultatelor reieșite din analize”, a mai spus vicepreședintele PSD, Marian Oprișan.