Wendy Powell, care are 40 de ani, nu este niciodată crezută atunci când își dezvăluie vârsta. Aspectul femeii nu se datorează unor diete sau vreunei operații estetice, ci eliminării zahărului din alimentație. Teoria ei pare să fie susținută și de știință, după ce cercetătorii de la o universitate din Olanda au descoperit o legătură între cantitatea de zahăr din sânge și felul în care arată persoanele în vârstă. „Mă simt extraordinar când mă întâlnesc cu oameni pe care nu i-am mai văzut de mult și aceștia îmi spun că arăt mai bine decât acum 20 de ani”, a declarat Wendy Powell.
Femeia, antrenor personal și mamă a doi copii din Truro (Cornwall), susține că aspectul ei întinerit de datorează eliminării zahărului din alimentație. Ea susține că a ales această varianta, în urmă cu 11 ani, pentru a se pregăti în meseria ei de antrenor personal, și că după ce a constatat că o astfel de dietă îi îmbunătățește mult aspectul fizic și mai ales calitatea pielii, mai eficient decât orice alt produs cosmetic, a continuat-o.
Acum, descoperirile femeii sunt susținute de știință. Cercetatorii de la Leiden University Medical Centre din Olanda și Unilever din Marea Britanie au măsurat nivelul zahărului din sânge la 600 de bărbați și femei cu vârste cuprinse între 50 și 70 de ani și au concluzionat că există o legătură directă între cantitatea de zahăr din sânge și felul în care arată persoanele în vârstă.
În cadrul studiului, după efectuarea măsurătorilor, fotografii ale acelor oameni au fost prezentate în fața unei comisii formate din 60 de persoane. S-a constatat astfel că persoanele cu un nivel al zahărului crescut erau catalogate ca fiind mai bătrâne decât celelalte. Astfel, o creștere a nivelului zahărului din sânge cu 1 mm/l adăuga la vârsta persoanei respective încă 5 luni. „Am luat în calcul și alți factori, cum ar fi faptul că persoanele respective erau fumătoare sau nefumătoare, și totuși efectele erau clare: cu cât era mai mare nivelul de glucoză în sânge cu atât persoanele respective arătau mai în vârstă. Cei care păreau mai în vârstă erau chiar diabeticii. Din cauza afecțiunii, aceștia se confruntau cu un nivel crescut al glucozei pe perioade îndelungate”, a declarat David Gunn, unul dintre membrii echipei de cercetare.
La aceeași concluzie au ajuns și experții în dermatologie. O dietă cu un consum ridicat de zahăr este un dezastru pentru piele. „Nu are niciun sens să cheltui mulți bani pe creme scumpe dacă ai o dietă bogată în zaharuri. Poți să-ți protejezi și să-ți hidratezi pielea cu ajutorul cremelor, dar trebuie să hrănești și să stimulezi creșterea celulelor sănătoase și din interior, iar zahărul nu face altceva decât să împiedice asta”, susține Aamer Khan, specialist în dermatologie cosmetică.