Specialiștii Asociației „Speranța Andradei” – Centrul regional de recuperarea copilului cu autism „Micul Prinț” din Focșani continuă campania pentru conștientizarea autismului prin atelierul interactiv de creație organizat ieri și astăzi, între orele 17.00 – 20.00, la Promenada Mall, evenimentul caritabil de sâmbătă, numit „Vis albastru”, dar și printr-o serie de materiale informative cu privire la semnele autismului, fiind știut că recuperarea are cu atât mai multe șanse de succes cu cât se intervine mai repede.
Psihologul Alice Pruteanu, coordonatorul Centrului regional de recuperare a copilului cu autism „Micul Prinț”, atrage atenția părinților să-și observe cu atenție copiii. „Cercetătorii americani au identificat 25 de cuvinte care demonstrează că un copil de 2 ani nu are probleme mintale și se va dezvolta normal, fără riscul de a suferi de autism. Profesorul Leslie Rescorla, de la Asociația Americană pentru Åtiință, a realizat lista scurtă de 25 de cuvinte și a spus că «Dacă cei mici nu folosesc aceste cuvinte până la 24 de luni, am putea avea de-a face cu un vorbitor târziu». Dacă micuții nu reușesc să folosească aceste cuvinte nici până la 2 ani jumătate, părinții ar trebui să apeleze la terapie conversațională și să nu amâne acest lucru mai departe de vârsta de 3 ani, altfel copilul urmând a avea probleme permanente”, se precizează în materialul informativ transmis redacției noastre de psihologul Alice Pruteanu.
Cele 25 de cuvinte sunt: mama, tata, copil, lapte, suc, bună, minge, da, nu, câine, pisică, nas, ochi, banana, biscuite, mașină, fierbinte, mulțumesc, baie, pantof, căciulă, carte, mai mult sau la revedere.