Elevii Åcolii nr.7 din Focșani au avut șansa să afle mai multe informații despre cultura poporului evreu, în cadrul parteneriatului „Cultură și civilizație evreiască”. Activitatea s-a desfășurat sub genericul „Tradiții și sărbători evreiești”, în biblioteca unității de învățământ, fiind prezent la discuții inclusiv rabinul Mircea Rond, reprezentantul comunității evreiești din Focșani.
Cu această ocazie, elevii au aflat lucruri inedite despre percepția sărbătorii Pascale în religia evreiască, dar au fost prezentate și informații interesante despre „Pesah”, denumirea în limba ebraică a Paștelui. Elevii au aflat, printre altele, că Paște este un cuvânt de origine evreiască, iar la evrei cuvântul Pascha înseamnă trecere.
Paștele evreiesc s-a celebrat pentru prima oară în seara ce a precedat ieșirea din Egipt, unde evreii au fost robi timp de 430 de ani. Sărbătoarea de Paște evocă, totodată, și momentul istoric al exodului israeliților, sub conducerea lui Moise, din robia Faraonului egiptean. Paștele la evrei are și o semnificație agrară, în această perioadă din an sărbătorindu-se venirea primăverii și începutul secerișului orzului. Toate aceste informații interesante le-au fost oferite elevilor de Mircea Rond.
Potrivit cadrelor didactice care s-au implicat în coordonarea activității, această activitate continuă seria de întruniri pentru facilitarea dialogului intercul-tural.
Mircea Rond a făcut și o importantă donație de carte Åcolii nr.7 din Focșani. „Pe această cale, dorim să mulțumim domnului rabin Mircea Rond pentru donația de carte oferită școlii noastre. Această donație, nefiind prima, a dus la stimularea curiozității și motivației elevilor, la identificarea elementelor comune și specifice privind civilizația și cultura poporului evreu și a celui român, continuând seria de activități comune din cadrul acestui parteneriat între unitatea noastră de învățământ și Sinagoga din Focșani”, a precizat profesorul bibliotecar Mirela Hanganu.