Cu cât nivelul alcoolului în sânge este mai ridicat, cu atât șansele de a avea opinii politice conservatoare este mai mare, arată patru psihologi de la Universitatea din Arkansas. În studiul lor, publicat recent în Personnality and Social Psychology Bulletin, autorii au vrut să verifice teza conform căreia âgândirea cu efort micâ sau, altfel spus, âgândirea care necesită puțin timp, efort sau cunoștințeâ favorizează conservatorismul politic.
Ei au mai vrut să afle dacă âconservatorii sunt mai înclinați să gândească directâ, altfel spus dacă merg drept la țintă și, dacă, dimpotrivă, âoamenii de stânga au tendința să caute nuanțe și complexitateâ.
Cercetătorii au făcut mai multe experimente pentru a verifica dacă anumiți factori care diminuează capacitatea de reflecție influențează și tendința de a aproba idei conservatoare. În studiul lor, cercetătorii au considerat că o opinie conservatoare se bazează îndeosebi pe âimportanța acordată răspunderii personale, acceptării ie-rarhiei și preferinței pentru statu quoâ.
Astfel, solicitând unor voluntari mai mult sau mai puțin sub influența alcoolului părerea despre fraze ca ân-ar trebui să existe interferență guvernamentală în producție și comerțâ sau âla urma urmelor, proprietatea privată ar trebui desființatăâ, răspunsurile au avut tendința să fie mai conservatoare pe măsură ce cantitatea de alcool consumată era mai mare.
Concluzia cercetătorilor a fost că: âAtunci când se perturbă efortul deliberat de gândire declanșat pentru răspuns, procesele gândirii devin rapide și eficiente; aceste condiții avantajează ideologia conservatoare.â Sensul acestei afirmații îi poate lăsa pe unii perplecși și mulți își vor spune că este un exemplu bun de studiu superficial, pretins științific. Nu s-ar putea spune același lucru despre ideile progresiste? Este posibil ca alcoolul să provoace adesea accese bruște de generozitate și solidaritate.