Strugurii, bogați în potasiu și antioxidanți, și soia sunt considerate „arme” eficiente pentru a preveni declanșarea hipertensiunii arteriale, un important factor de risc cardiovascular, au anunțat autorii a două studii ce au fost prezentate duminică la un important forum din domeniul car-diologiei. Cele două studii au fost prezentate la cea de-a 61-a conferință anuală organizată de American Co-llege of Cardiology, la Chicago, la sfârșitul săptămânii trecute.
În ceea ce privește strugurii, acesta a fost primul studiu controlat din punct de vedere științific, care a monitorizat efectul avut de consumul zilnic al acestor fructe asupra tensiunii arteriale la pacienți hipertensivi. Studiul a fost realizat pe 46 de femei și bărbați, din care jumătate mâncau struguri de trei ori pe zi, iar cealaltă jumătate – grupul țintă – a avut o dietă ce nu conținea fructe și legume.
Pentru soia, cercetătorii au analizat datele provenind dintr-un studiu început în 1985 pentru a cuantifica riscul de maladii coronariene la tinerii adulți americani. Acest studiu, finanțat de National Institutes of Health (NIH), a fost realizat pe 5.115 americani caucazieni și de culoare, cu vârstele cuprinse în intervalul 18-30 de ani, care au fost monitorizați și examinați la diverse intervale. Stu-diul care a fost prezentat duminică s-a concentrat asupra efectelor avute de isoflavone (fitoestrogeni), care există în concentrații ridicate în soia, asupra tensiunii arteriale.
Fitoestrogenii sunt substanțe apropiate de estrogenul uman, un hormon feminin care contribuie la sinteza monoxidului de azot, cunoscut pentru proprietatea sa de a dilata vasele sangvine, reducând astfel tensiunea arterială.
Persoanele pre-hipertensive au o presiune arterială sistolică situată între 120 și 139 mm/ Hg și o presiune diastolică între 80 și 89 mm/ Hg. Aproape o treime dintre americanii adulți se încadrează în această categorie, potrivit datelor oferite de Centrul federal de control și prevenire a bolilor (CDC).
Studiul a fost coordonat de medicul Harold Bays, directorul Centrului de cercetări în domeniul aterosclerozei și metabolismului din orașul Louiseville din statul american Kentucky. Rezultatele au arătat că pacienții care au mâncat struguri au beneficiat de o scădere consistentă a presiunii sistolice, în a patra, a opta și a 12-a săptămână (-4,8%, -7,2% și cu 6-10,2 mm/ Hg). Medicii nu au putut să identifice mecanismul prin care strugurii acționează asupra presiunii arteriale, dar au subliniat că aceste fructe sunt bogate în potasiu și antioxidanți – polifenoli.
În grupul de studiu despre isoflavone, persoanele care au primit această substanță în dieta lor zilnică (peste 2,5 miligrame) au avut o tensiune arterială sistolică considerabil mai mică (-5,5 mm/ Hg în medie) în comparație cu persoanele care au absorbit mai puțin de 0,33 miligrame. Un pahar cu lapte de soia conține 22 de miligrame de isoflavone, precizează Safiya Richardson, medic la Universitatea Columbia din New York, coordonatoarea acestui studiu.
Același studiu a arătat pentru prima dată faptul că afroamericanii, un grup etnic în care hipertensiunea înregistrează frecvențe ridicate, au beneficiat de efectele isoflavonelor.