Un nou studiu american dezvăluie noi virtuți ale ciocolatei negre, care, consumată cu moderație și însoțită de un stil de viață sănătos, permite obținerea unei scăderi a indicelui de masă corporală (IMC).
În ciuda conținutului ei ridicat de calorii, ciocolata este bună pentru metabolism, afirmă autorii acestui studiu realizat pe un eșantion de 1.000 de persoane, publicat în revista americană Archives of Internal Medicine.
Participanții, a căror vârstă medie a fost de 57 de ani, care mâncau ciocolată în medie de două ori pe săptămână și făceau sport de 3-4 ori pe săptămână, aveau un IMC mai mic în comparație cu cel al persoanelor care nu consumau acest desert la fel de des.
Indicele de masă corporală (IMC) permite calcularea corpolenței unei persoane și este raportul dintre greutate și pătratul înălțimii acelei persoane.
El ajută la evaluarea riscului de apariție a bolilor asociate cu excesul ponderal sau cu o greutate sub media normală. Persoanele care au un IMC mai mic de 18 sunt considerate slabe, cele cu un IMC cuprins între 18 și 25 sunt considerate ca având o greutate normală, cele cu un IMC cuprins în intervalul 25,1 – 30 sunt supraponderale, iar obezitatea morbidă începe atunci când IMC-ul depășește valoarea 30. „Este o descoperire puțin surprinzătoare”, a declarat Beatrice Golomb, de la Universitatea California din San Diego, coordonatoarea studiului. „Înainte de a mânca o ciocolată pe zi, reamintiți-vă totuși că ea conține 200 de calorii, zahări și grăsimi saturate”, afirmă Nancy Copperman, o altă cercetătoarea americană, care nu a luat parte la acest studiu. „Limitați-vă, în medie, la 28 de grame de ciocolată neagră sau cacao săracă în zahăr pe zi”, recomandă ea.
Alte studii au arătat deja faptul că ciocolata este bogată în polifenoli, puternici antioxidanți naturali care limitează stresul și reduc riscul de maladii cardiovasculare și cancer. „Cu condiția să fie consumată în limite sănătoase, ciocolata nu îngrașă. Din contră, ea permite controlarea greutății”, precizează Suzanne Steinbaum, directoarea departamentului de maladii cardiace din cadrul spitalului Lenox Hill din New York.