Nu este vorba de ghicitul în zațul de cafea, ci de transformarea provizorii a cafelei calde în barometru. Contrar tehnicilor folosite în cafedomanție, pentru a ghici vremea atenția se concentrează pe mișcarea bulelor de aer de la suprafața băuturii.
Rețeta este: se toarnă cafeaua în ceașcă și se adaugă, eventual, lapte și zahăr pentru a produce mai multe bule de aer și a face astfel ‘citirea’ mai evidentă. Același lucru se poate face cu o cafea neagră, un ceai sau o cacao, cu condiția ca băutura să fie caldă. Dacă bulele de aer se îndepărtează repede de centru și se așează de jur împrejurul ceștii, este semn bun: vremea va fi bună în următoarele 12 ore. Dacă bulele merg spre margine mai încet, sunt posibile precipitații de scurtă durată. În schimb, dacă bulele se adună în mijlocul ceștii, este semn de ploaie, așa că o umbrelă sau un impermeabil nu strică.
Potrivit LifeHacker, această metodă este des utilizată de amatorii de drumeții.