Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793
Ediția: Miercuri 15 ianuarie 2025 Nr. 6793

Taxe şi impozite locale mai mari cu 16 la sută


   Vrâncenii vor plăti taxe și impozite locale mai mari din 2013, după ce Guvernul PDL  a anunțat că le majorează cu 16%. Fără să țină cont că populația este sărăcită și abia are bani să supraviețuiască, guvernanții spun că taxele trebuie mărite cu rata inflației din ultimii trei ani. Proiectul de hotărâre realizat de Ministerul Finanțelor Publice face calcule contabilicești și nu se bazează pe nicio analiză a încasărilor pe care le realizează în realitate primăriile. Primarii localităților vrâncene spun că încasările de la populație sunt prea mici, iar o creștere a taxelor nu face decât să tragă în jos bugetul local. Creșterea impozitelor va adânci și mai mult sărăcia cu care se confruntă majoritatea românilor. Primarii vrânceni susțin că această majorare de 16, 05 % arată încă o dată, dacă mai era nevoie, că pedeliștii continuă să-și bată joc de poporul român fără să țină cont de faptul că oamenii „mor de foame în case”.

   Pedeliștii vor să majoreze taxele și impozitele locale, gest justificat prin trimiteri la legislația fiscală care ar permite indexări o dată la trei ani. Potrivit proiectului de act normativ realizat de Ministerul Finanțelor Publice, ultima actualizare a taxelor și impozitelor locale a fost aplicată începând cu anul 2010. Noile impozite, valabile pentru intervalul 2013-2015, trebuie aprobate de către Guvern până la data de 30 aprilie a anului 2012.
   În urma majorării, valoarea impozabilă a unei clădiri cu cadre din beton armat sau cu pereți exteriori din cărămidă arsă va crește de la 806 lei/mp la 935 lei/mp în cazul spațiilor dotate cu instalații electrice și de canalizare și de la 478 lei/mp la 555 lei/mp în cazul clădirilor neracordate la astfel de utilități.
   Pentru clădirile cu pereții exteriori din lemn, valoarea impo-zabilă va urca de la 219 lei/mp la 254 lei/mp, în cazul existenței uti-lităților, și de la 137 lei/mp la 159 lei/mp, fără utilități.
Pentru autoturisme cu o capacitate cilindrică între 1.601 cmc și 2.000 cmc inclusiv, impozitul va crește de la 18 lei/200 cmc la 21 lei/200 cmc, în timp ce pentru ma-șini cu motor între 2.601 cmc și 3.000 cmc inclusiv, impozitul va urca de la 144 lei/200 cmc la 167 lei/200 cmc. Proprietarii de autoturisme cu capacitatea cilindrică de peste 3.001 cmc vor fi impozitați cu 337 lei/200cmc, față de 290 lei/200 cmc în prezent. O majorare va fi decisă și în cazul taxelor pentru eliberarea certificatelor, avizelor și autorizațiilor, pentru folosirea mijloacelor de reclamă și publicitate, pentru spectacole, pentru operațiuni judiciare, pentru eliberarea și preschimbarea actelor de identitate, pentru înmatri-cularea autovehiculelor, pentru eli-berarea titlurilor de proprietate, precum și în cazul limitelor minime și maxime ale amenzilor aplicate persoanelor fizice.

Clasa jalnicilor

   Ministerul estimează că, prin indexarea la inflație a impozitelor și taxelor locale, veniturile bugetelor locale vor crește cu 891 milioane lei. Primarii vrânceni susțin însă că această majorare de 16, 05 % arată încă o dată, dacă mai era nevoie, că pedeliștii continuă să-și bată joc de poporul român fără să țină cont de faptul că oamenii „mor de foame în case”.
   Primarul orașului Odobești, Daniel Nicolaș, a declarat că prin această propunere, guvernanții urmăresc să înființeze o nouă clasă socială. „În condițiile în care în ultimii 4 ani populația a ajuns sub pragul suportabil de sărăcie mă întreb dacă promisiunea făcută privind readucerea salariilor la nivelul celor din 2009, începând cu 1 iunie, nu este decât o altă min-ciună ca și toate celelalte pe care ni le-au servit pedeliștii în acești 4 ani. Creșterea impozitelor cu încă 16 la sută o să ducă la apariția unei noi clase sociale. Pe lângă cea a săracilor vom avea o nouă categorie care, cel mai probabil va fi denumită de putere, clasa jalnicilor. O clasă socială a oamenilor condamnați la moarte prin înfometare și care se află în imposibilitatea de a-și asigura condițiile minime  de trai”, a afirmat primarul Daniel Nicolaș.

Proiect făcut „la o beție ori cu amanta pe genunchi”

   Primarul comunei Fitionești, Iordache Cazacu, spune că o astfel de propunere reprezintă o glumă care trebuia făcută pe data de 1 aprilie, de ziua păcălelilor. „Atât timp cât oamenii mor de foame în case pentru că au rămas fără salarii, când deja le-au fost tăiate pensiile, este imposibil să mai mărim taxele și impozitele locale. Dacă la nivelul actual de impozitare gradul de colectare a taxelor și impozitelor locale pe anul 2011 a fost de doar 86 la sută va fi imposibil să îmbunătățim colectarea dacă aceste taxe vor crește. Dacă mărim taxele, riscăm să colectăm mai puțin ca până în prezent pentru că oamenii nu au de unde să plătească. Cât voi fi eu primar nu se vor mări taxele și impozitele locale. Acest proiect de lege este făcut ori la o beție ori cu amanta pe genunchi”, a spus primarul din Fitionești, Iordache Cazacu.

Oamenii nu mai au bani

   Oamenii nu mai au bani ca să plătească majorările de taxe și impozite pe care le propun guvernanții, spun edilii vrânceni. Primarul din Slobozia Ciorăști, Elena Gîrneață, afirmă că prin aceste majorări vor fi afectate și primăriile din cauza scăderii încasărilor și, implicit, a cotelor defalcate acordate de la bugetul de stat. „Degeaba măresc taxele și impozitele dacă oamenii nu au bani ca să le plătească. Oamenii nu mai au venituri, iar greul se va sparge tot în capul nostru, al primarilor. Dacă oamenii nu au bani să își plătească taxele și impozitele locale, atunci noi nu vom avea încasări la bugetul local. Noi primim bani de la bugetul statului în funcție de încasări, dar cu asemenea taxe nu vom reuși să avem încasări de 80-90%”, a afirmat primarul din Slobozia Ciorăști.
   Culmea, deși autoritățile locale ar putea să mărească taxele și impozitele locale, așa cum le permite Codul Fiscal, nu au făcut acest lucru tocmai din cauza sărăciei în care trăiesc românii. „Este anormal ce se întâmplă. Oamenii nu mai au bani, iar ei vor să mărească taxele. Agricultura nu aduce profit, iar oamenii abia reușesc să supraviețuiască, salariile sunt mici, cu ce bani să mai plătească? Noi, la primăria Popești, nu am majorat taxele și impozitele în ultimii doi ani pentru că oamenii nu au cu ce să plătească, iar ei vor să le crească dintr-un pix. Nu putem să le majorăm și să dăm în oameni. De ce nu ne-au întrebat pe noi, să vadă care este situația la primării, înainte de a lua o asemenea decizie. Ei au mai făcut o prostie când la jumătatea anului au majorat taxele și impozitele”, a afirmat primarul din Popești, Nicolae Ciocănel.

„Se duce dracului totul”

   Primul efect al majorărilor de taxe și scăderii nivelului de trai al populației  este creșterea infracțio-nalității. Deja în comunele sărace ale județului s-au înmulțit furturile și chiar spargerile de locuințe.
Primarul din Slobozia Bradului, Valerică Zamfirescu, spune că o asemenea decizie arată că românii sunt conduși de un guvern de „tâmpiți”. „Ä‚știa sunt tâmpiți. Åži așa populația era săracă ,darămite să mai crești taxele și impozitele. Populația este deja de o sărăcie inimaginabilă din cauza actualei guvernări. În comună s-au înmulțit furturile cum nu s-a întâmplat de 12 ani de când sunt eu primar. Sunt  240 de hectare de vie de pe care a dispărut sârma, au dus-o la fier vechi pe toată ca să mai câștige un ban. Dacă guvernanții vor mări din nou taxele și impozitele atunci se duce dracului totul. Noi deja avem încasări de 15-20% la taxe, iar dacă le măresc de unde să mai recuperăm bani? De 12 ani de când sunt la primărie nu am văzut atâta sărăcie a populației ca acum. Sărăcia îi împinge la furat, la spargeri”, a afirmat primarul Valerică Zamfirescu.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?