Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

Dilă l-a demis ilegal pe comisarul Pupăză de la OPC


   Fostul șef al Protecției Consumatorilor, Dumitru Dilă, l-a demis ilegal pe comisarul Neculai Pupăză, arată magistrații Curții de Apel Galați. Printr-o decizie irevocabilă, aceștia au decis ca Neculai Pupăză să fie reintegrat pe funcția deținută anterior disponibilizării și să îi fie plătite drepturile salariale pe care ar fi trebuit să le primească în ultimii doi ani.

   Fostul comisar de la Protecția Consumatorilor Vrancea, Neculai Pupăză, a fost demis abuziv și fără respectarea legislației funcționarilor, arată magistrații Curții de Apel Galați în sentința din luna martie. Magistrații spun în motivarea hotărârii că decizia 23 din 8 noiembrie 2010 de eliberare din funcție a lui Neculai Pupăză a fost emisă în perioada când acesta se afla în concediu de boală. Internarea acestuia la Spitalul Județean de Urgență a fost confirmată de certificatele medicale emise pentru mai multe zile. Ori, precizează magistrații, potrivit legii 188 din 1999, „în perioada concediilor de boală…raporturile de serviciu nu pot înceta și nu pot fi modificate decât din inițiativa funcționarului public în cauză”, fiind o normă imperativă de strictă interpretare.
   Altfel spus, prin acest articol de lege se instituie un principiu protectiv pentru funcționarul public, respectiv interdicția ca în perioada în care se află în concediu de boală, raporturile de serviciu să înceteze sau să se modifice altfel decât din inițiativa funcționarului public în cauză.
   În analiza documentelor prezentate, judecătorii au arătat că există certificate medicale care „nu au fost desființate”. În consecință, magistrații au dispus reintegrarea lui Neculai Pupăză la Protecția Consumatorilor Vrancea printr-o sentință definitivă și irevocabilă. „Obligă pe pârât să plătească reclamantului drepturile salariale de care ar fi beneficiat de la data emiterii deciziei până la reintegrarea efectivă”, se arată în sentința magistraților Curții de Apel Galați. Fostul comisar ar trebui să primească drepturile salariale cuvenite pentru perioada cuprinsă între noiembrie 2010 și până la data reintegrării, cel mai probabil aprilie 2012.
   Conducerea Protecției Consumatorilor Vrancea a explicat că în baza acestei sentințe ar urma să fie repus în funcție Neculai Pupăză pe funcția deținută anterior. „După ce vine motivarea instanței suntem obligați să îl repunem în funcție și să îi plătim drepturile salariale. Pentru că dumnealui a plecat prin transfer de la noi se vor plăti eventualele diferențe între salariul de la noi și cel de la noul loc de muncă”, a afirmat comisarul șef de la Protecția Consumatorilor, Mirela Bîznă.

Demis în concediu medical

   Scandalul dintre fostul comisar Neculai Pupăză și Dumitru Dilă a izbucnit în perioada august- octombrie 2010 când a început reorganizarea la Protecția Consumatorilor. Conform noii organigrame, de la instituția vrânceană a fost tăiat un post de comisar I principal I și trebuia organizat un concurs pentru stabilirea persoanelor care rămâneau în instituție. Problemele au apărut după ce, în noiembrie, Neculai Pupăză a fost internat în Spitalul Județean de Urgență din Focșani.
Deși și-a exprimat acordul de a participa la concurs, Pupăză a cerut ca acesta să fie amânat din cauza problemelor me-dicale. Conducerea de la Protecția Consumatorilor nu a ținut cont de solicitare și în 8 noiembrie, când Neculai Pupăză era în concediu medical, a emis decizia de eliberare din funcție. La acea dată, șeful Protecției Consumatorilor era Dumitru Dilă.
   A urmat o perioadă de preaviz, iar după ce a găsit un post disponibil la altă instituție, Neculai Pupăză a plecat prin transfer. Au urmat procesele la Tribunalul Vrancea și Curtea de Apel Galați pentru a contesta decizia de eliberare din funcție, considerată ilegală.
   Acum, după aproape doi ani, fostul șef de la OPC, Dumitru Dilă, riscă să fie reclamat pentru abuz în serviciu deoarece nu a respectat legea când a semnat ordinul de eliberare din funcție a lui Pupăză. Aceasta ar însemna ca procurorii să pornească de la decizia magistraților și, practic, să constate ce ilegalitate a fost comisă și persoanele vinovate.

8 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?