Pensionarii care își ridică pensiile prin conturi bancare sau carduri trebuie să primească de la factorii poștali, cupoanele aferente. „Ca urmare a unei convenții încheiate între Casa Națională de Pensii și Poșta Română, aceste cupoane de pensii sunt tipărite de Oficiul central de plăți pensii, iar distribuirea lor se face de către factorii poștali. Pentru cei care primesc și pensiile prin poștaș, nu sunt probleme pentru că iau și banii și cuponul dintr-o dată. Ceilalți, care își primesc drepturile prin cont bancar ar putea să nu fie găsiți acasă când trece poștașul, iar cuponul nu poate fi lăsat la altcineva. În județul Vrancea avem înregistrați 13.568 pensionari care își ridică pensiile prin cont bancar”, a declarat Adrian Juravle, directorul Casei Județene de Pensii (CJP) Vrancea.
Potrivit convenției dintre instituțiile amintite, dacă pensionarii respectivi nu sunt găsiți acasă, astfel încât să le fie înmânat cuponul, factorii poștali trebuie să le lase un aviz în cutia de poștă, iar beneficiarii au posibilitatea să-și ridice respectivul cupon de la oficiul poștal din zona de domiciliu, până la data de 4 a lunii următoare. „După expirarea acestui termen, taloanele nedistribuite se returnează la Casa Județeană de Pensii. Oricum, aceste taloane nu mai sunt atât de necesare cum erau înainte, când trebuiau pentru medic sau pentru alte situații. Oricum, cine are nevoie de cupon și nu l-a primit prin poștă din diverse motive, se poate adresa Casei Județene de Pensii, iar noi le eliberăm o adeverință”, a declarat Adrian Juravle.
Directorul CJP Vrancea a mai precizat că pensionarii care nu-și ridică aceste taloane nu trebuie să-și mai facă nici un fel de probleme. „Până prin 2007-2008, pensia se sista în cazul în care timp de trei luni la rând pensionarul nu-și ridica talonul. Acum această prevedere nu se mai aplică. Banii sunt virați către bancă, iar banca își ia măsurile de prevedere astfel încât pensiile să fie ridicate de cei în drept”, a subliniat Adrian Juravle.
În cazul în care cuponul de pensie îi este absolut necesar pensio-narului, iar el nu se află în localitate sau pur și simplu nu poate fi la domici-liu în momentul în care factorul poștal îl aduce, atunci poate face o procură la notariat astfel încât altcineva să poată lua acel cupon. Aceste procuri sunt valabile timp de 18 luni și scapă de bătăi de cap pensionarul, care împuternicește, astfel, o persoană pe care o agreează și în care are încredere, de a-i ridica talonul fie de la poștaș, fie de la oficiul poștal sau de la Casa Județeană de Pensii.