Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

Sute de vrânceni, bolnavi de tuberculoză


   Zi de zi, în întreaga lume mor șapte mii de persoane din cauza TBC-ului. Sâmbătă este Ziua Mondială de Luptă împotriva Tuberculozei, sub egida „Stop TB în timpul vieții mele. Noi vrem o lume fără tuberculoză”.
   Ieri, au fost organizate, la Spitalul Județean de Urgență din Focșani și Direcția de  Sănătate Publică, discuții cu medicii pneumo-ftiziologi Mariana David, șefa Secției de Pneumo-ftiziologie din cadrul spitalului, Iuliana Å¢opană și Cristina Å¢urcanu, de la DSP.
    În Vrancea, numărul bolnavilor de TBC a scăzut cu 41% în ultimii ani. În 2004 erau 552 de bolnavi, iar anul trecut erau în evidențe 305. Potrivit medicilor, scăderea numărului de cazuri de TBC se datorează programelor naționale de sănătate, care au strategii foarte bune. Rata de vindecare a tuberculozei în județul nostru este de 80%, dar se dorește să fie de 85%. Medicii curanți întâmpină dificultăți în tratarea pacienților din cauza faptului că mulți refuză să continue tratamentul medicamentos, cu toate că acesta este gratuit.
   De asemenea, sunt și persoane care suferă de TBC multidrog rezistent, costul tratamentului fiind de peste 2.000 de lei pe lună. ” În ultimii 10 ani, în județul Vrancea, endemia de tuberculoză a scăzut an de an situându-se sub nivelul mediei pe țară. Cel mai înalt nivel al tuberculozei din județul nostru s-a înregistrat în 2004. Numărul de cazuri  a scăzut cu 41%. Riscul de îmbolnăvire cu tuberculoză a scăzut, dar și numărul de recidive cu 60%, de la 100 de cazuri, în 2004, la 42 de cazuri, în 2011. Scăderea numărului de recidive ale tuberculozei ilustrează tratamente mai corecte administrate, un nivel mai bun de informare, schimbarea stilului de viață prin abandonarea fumatului, a alcoolului, adoptarea unei alimentații mai sănătoase. S-a constatat în acești 10 ani, scăderea numărului de cazuri la copii cu tuberculoză în județul nostru. De la 16 cazuri în 2004, la 7 cazuri în 2011. Nu s-au înregistrat cazuri grave la copii în ultimii 6 ani. Rata de deces prin tuberculoză a scăzut sub 8 la suta de mii de locuitori. Tuberculoza se localizează, în principal, la nivelul plămânilor, dar se poate și în toate organele. Localizarea la nivelul plămînilor reprezintă sursa contagioasă de manifestare a bolii pentru familie și comunitate”, a precizat medicul pneumolog Mariana David.
Potrivit medicului Iuliana Å¢opană, „este bine și indicat ca pacienții să se țină de tratament. Mulți renunță la tratament după o perioadă scurtă de timp, pentru că se simt bine, dar acesta trebuie ținut între 6 și 8 luni. Sunt cazuri în care pacienții mi se plâng că angajatorul nu vrea să le plătească concediul medical, dar aceștia trebuie să înțeleagă că o persoană bolnavă de TBC trebuie să stea izolată pe toată perioada tratamentului”.
   Medici din cadrul DSP au realizat mai multe întâlniri cu elevii liceelor din Focșani, pentru a discuta despre tuberculoză, elevii vizionând și câteva filmulețe informative. Săptămâna vii-toare, medicii de la DSP au de gând să ajungă și în alte licee din Focșani.

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?