Reprezentanții Sanitas Vrancea au luat atitudine împotriva ordinului comun al Ministerului Educației și Ministerului Sănătății, care decima numărul asistentelor medicale ce veghează la sănătatea copiilor care merg la grădiniță.
Claudiu Grosu, liderul Sanitas Vrancea, s-a întâlnit cu ministrul Sănătății Ritli Ladislau, căruia i-a prezentat o adresă a Primăriei Focșani, prin care se solicită aborgarea respectivului ordin. „Am fost la Ministerul Sănătății, unde am prezentat adresa Primăriei Focșani, pentru că dorința noastră este ca ministrul să înțeleagă că acel ordin poate duce la disfuncționalități în cadrul asistenței medicale școlare. Ministrul și-a asumat deficiențele ordinului și a spus că în cel mai scurt timp va promulga un alt ordin. Am luat această atitudine pentru colegii noștri din Vrancea, pentru că aplicarea acelui ordin ducea la perturbarea medicinei școlare și la pierderea locurilor de muncă. De asemenea, noi am propus și trecerea medicinei școlare de la primărie în subordinea Ministerului Sănătății, respectiv a Direcției de Sănătate Publică, pentru că ei sunt cei care elaborează politici medicale, iar pentru primărie acest segment era o problemă în plus”, a spus Claudiu Grosu.Ordinul stabilește normarea personalului medical din unitățile de învățământ și prevede că trebuie să existe un post de asistent medical la 800 de elevi sau preșcolari. Prin urmare, 18 asistente medicale de la cele 10 grădinițe cu program prelungit din Focșani erau amenințate cu șomajul.
Primăria Focșani a solicitat Ministerului Sănătății abrogarea ane-xei nr. 4 din Ordinul 5298/1668/2011 în data de 28 februarie. De asemenea, autoritatea locală solicită și sprijinul DSP Vrancea pentru abrogarea prevederii respective, de normare a personalului medical din unitățile de învățământ și aprobarea unei alte anexe. Autoritatea locală dorește aplicarea vechiului act normativ, pentru a se putea promova un stil de viață sănătos pentru preșcolari și elevi. În municipiul Focșani, grădinițele cu program prelungit au în medie un număr de 150 până la 250 de preșcolari și se află la cel puțin 1 km distanță una de cealaltă.