Ziua de 21 martie a fost declarată de către Adunarea Generală a Națiunilor Unite drept Ziua Internațională pentru eliminarea tuturor formelor de discriminare rasială, ca reacție la moartea a 69 de protestatari împotriva apartheidului, uciși în Africa de Sud în 1960. Vrâncenii din capitala Italiei au participat la evenimentul „Catena Umana”- manifestație împotriva tuturor formelor de discriminare, organizată de UNAR- Biroul Național Antidiscriminare Rasială.
Evenimentul a fost organizat cu ocazia Zilei Mondiale Împotriva Rasismului în 35 de orașe din Peninsulă. Asociația Românilor din Italia (ARI)- partener oficial UNAR și coorganizator al evenimentului a invitat toți românii din capitală să se alăture manifestanților, care s-au reunit într-o adevărată horă în jurul Colosseumului, la Roma. „Acum mai mult ca oricând, românii trebuiau să participe la eveniment, fiind cea mai numeroasă comunitate și implicit, cea cu problemele cele mai mari. Deși a fost o zi lucrătoare, membrii asociației noastre au participat într-un număr de aproximativ 400 de persoane. Italienii nu sunt un popor de rasiști, ci mass-media ne-a creat o imagine relativ denigratorie. Italienii sunt un popor ospitalier, dar din păcate sunt manipulați de presa din Peninsulă, punând pe seama co-naționalilor noștri cazuri de crimă, furt, prostituție, chiar și atunci când nu sunt implicați românii. Asociația Românilor din Italia este înscrisă în registrul UNAR al Asociațiilor care combat discriminarea rasială”, a declarat vrânceanul Eugen Terteleac, președintele ARI.
Crina Ene, o vrânceancă din Negrilești, președinta Organizației Femeilor Social Democrate din Roma, a afirmat că ea crede cu tărie în principiul egalității de șanse indiferent de apartenență etnică, religioasă, orientare sexuală, categorie socială, dizabilitate sau orice alt criteriu care poate leza drepturile omului în condiții de egalitate în societate. „Pentru că ne definim ca o organizație care luptă să asigure egalitatea de șanse membrilor comunității în vederea obținerii competențelor, încrederii și oportunităților necesare pentru a contribui pe deplin, liber și responsabil la dezvoltarea societății în care trăiesc, ne-am alăturat Asociației Românilor din Italia la campania împotriva rasismului. S-ar putea spune că femeile sunt discriminate și prin simplul fapt că au salarii mai mici față de bărbați. Diferențele de salarizare generează diferențe serioase de remunerare în cadrul pensiilor. Cu salarii mai mici, femeile contribuie mai puțin la bugetul de pensii, iar acest fapt este agravat și mai mult de pauzele din carieră, pentru acordarea îngrijirii necesare copiilor sau altor membri ai familiei. Subreprezentarea femeilor este serioasă și în domeniul afacerilor. Doar unul din șapte membri ai consiliilor de conducere ale marilor companii europene este femeie (13,7%), potrivit declarațiilor Comisarei Europene Viviane Reding”, a afirmat Crina Ene.