Mai multe persoane din Cartierul Mîndrești au ajuns să se dușmănească din cauza izlazului comunal. Cu toții au acte, cu care pot do-vedi că au deținut pământ în devălmășie în apropierea Mîndreștiului. Documentele lor nu sunt însă valabile, din moment ce pe pământul respectiv au titluri de proprietate, emise în baza unor hotărâri judecătorești, doar două persoane.
Banu Tănase și Nistor Coșăreanu sunt fericiții proprietari ai unor terenuri de 5, respectiv 0,5 hectare. În timp, suprafața de 0,5 hectare a lui Coșăreanu s-a „mărit”, de la un expert la altul, cu 200 de metri pătrați. Problema este că terenul acestora le îngustează altora drumul de acces către locuințe. O mașină mică ar avea pe unde trece, dar una de pompieri, Doamne ferește, nu!
Păuna Trandafir se judecă pentru drept de servitute cu Comisia Locală de Aplicare a Legilor Fondului Funciar din Primăria Focșani, Comisia Județeană de aplicare a legilor Fondului Funciar din Prefectura Vrancea și Nistor Coșăreanu. Ea și fiica sa, Constantina Tatu, nu doresc decât să fie lărgită strada Trandafirilor, pentru a putea intra o mașină cu lemne, una de pompieri sau o salvare. „Nu este posibil să ai o stradă atât de îngustă. Coșăreanu ne-a trântit un gard în față și noi dacă avem nevoie de o mașină de lemne, de exemplu, nu poate intra. E jale ce se întâmplă aici. Nici din mașina mică nu poți să cobori omenește. Strada aici are o lățime de 3 metri”, ne-a spus Constantina Tatu.
Avocatul Adrian Dan arată cum au fost făcute punerile în posesie și măsurătorile. „Au fost două puneri în posesie pe acel pământ de 0,5 hectare. Primul este pe un aliniament, iar al doilea pe alt aliniament. Abuzul apare în cea de-a doua punere în posesie, pentru că s-a făcut pe o suprafață mai mare. Cei 200 de metri în plus ar fi suficienți pentru a avea o cale de acces normală la acea stradă”, este de părere Adrian Dan.
Oamenii vor izlazul înapoi
Miza deținerii izlazului e mare, căci pe acest teren se poate ridica un cartier de locuințe. Prețul unui singur metru pătrat este de 10 până la 15 euro, o avere. „Tatăl meu a avut 2,75 hectare. Am fost și eu în «Asociația Moldo Sat» cu suprafața asta. Pământul nu mai am unde să-l obțin. Nu am deschis nicio acțiune în instanță pentru că nu am bani. Vreau să mă judec și eu să-mi recuperez pământul”, ne-a spus Neacșu Paraipan.
Åi nu este singurul care vrea pământ pe izlaz. Unii îl vor totuși pentru a avea unde să-și crească animalele. „Neavând bani să dau în judecată, nu am obținut pământul. Am dreptul la un hectar și jumătate după tatăl meu, Tătăruș Radu, în vatra satului, în Mîndreștii Noi. Acum dacă mă duc să mă judec, nu mai am unde să iau pământ, pentru că l-a luat Banu pe tot. Vreau să rămână izlaz”, susține Gheorghe Tătăruș. „Eu am actul original de când era județul Râmnicu Sărat. Bunicul meu, din partea mamei, a cumpărat un pogon și jumătate pământ în devălmășie. Nu am vrut să mă bag în Asociație pentru că nu mai aveam nici animale la vremea respectivă. Eu nu vreau să recuperez pământul, vreau să se refacă izlazul comunal”, ne-a spus Stan Borș.
Potrivit reprezentanților Primăriei Focșani, Banu Tănase și Nistor Coșăreanu au fost puși în posesie în baza unor hotărâri judecătorești valabile. „Ei au fost puși în posesie în condițiile legii. Acea zonă se va modifica în timp, în sensul în care vom închide strada Trandafirilor pentru că este în curbă ieșirea și este pe-riculos pentru trafic, iar strada Liliacului va fi prelungită până în DN 23 Focșani-Brăila. În Planul Urbanistic Ge-neral aceste străzi apar punctate”, ne-a declarat viceprimarul Bogdan Matișan.
Primii veniți, primii serviți
De cealaltă parte, cei care au câștigat pământul în instanță susțin că nu au făcut decât să-și ceară dreptul în instanță, așa cum au făcut și alții. „Precedentul a fost creat de cei de pe partea cealaltă de drumul național, cei cu vilele. Dacă altora li s-a dat, noi de ce să nu luăm? La vremea aceea ne judecam cu Asociația în care eram numărul 8 la membrii fondatori. La un moment dat, judecătoarea Topor a spus că se poate retroceda izlazul, dar în nume propriu. Eu am câștigat pământul în 2010. Am punerea în posesie, sunt legal”, ne-a spus Nistoraș Coșăreanu, fiul lui Nistor Coșăreanu.
Legat de dreptul de servitute pe care îl solicită Constantina Tatu, Coșă-reanu susține că de fapt nici nu ar exista vreun drum. „Acel drum nu este de fapt. Nu are certificat de urba-nism. Primăria și cu Tatu trebuie să-mi dovedească în instanță că acel drum este construit legal”, susține Coșăreanu. La discuție a luat parte și Banu Tănase, fostul președinte al Asociației. El recunoaște că izlazul a fost în devălmășie și că aveau toți dreptul la el, la comun. „Izlazul a fost constituit în devălmășie de proprietarii de pământ. Oamenii interpretează că la devălmășie au dreptul toți. La instanță, ni s-a spus că Asociația nu poate revendica izlazul pentru că nu a fost ea proprietar și că tot oamenii care au acte trebuie să solicite terenul în nume propriu. Noi am fost primii doi care am tras concluziile și am mers mai departe”, susține Banu, care este totuși dispus să cedeze pământ pentru realizarea căilor de acces, dar să primească ceva la schimb.
Banu apare în rechizitoriul Anișoarei Topor
Izlazul din apropierea Mîndreștiului a fost deținut în devălmășie (formă de stăpânire în comun a unei părți din hotarul satului-n.r.) de mai mulți cetățeni din Mîndrești până în anul 1950, când a fost preluat de stat. Proprietarii s-au consti-tuit în Asociația Crescătorilor de Animale și Pășune „Moldo Munte Sat”, care avea peste 100 de membri. În mai 2008, în baza Legii 247/2005, au obținut trecerea pământului din domeniul public în domeniul privat. Forma de posesie a pământului a rămas tot devălmășia sau indiviziunea. Suprafața pe care o dețineau coproprietarii era de 188,55 hectare fără luciul apei.
De procesele de retrocedare a suprafețelor de teren ale Asociației s-a ocupat judecătoarea Anișoara Topor, arestată preventiv pentru fapte de corupție. Ea a dispus reconstituirea dreptului de proprietate pentru 0,5 hectare pentru Nistor Coșăreanu, deși anterior respinsese o cerere asemănătoare, depusă de Klara Andreescu.
În ceea ce-l privește pe Banu Tănase, numele lui apare în rechizitoriul prin care judecătoarea Topor a fost trimisă în judecată de DNA.