Să te prezinți în fața a aproape 40 de tineri, mult mai tineri ca tine, cu aspirații și viziuni diferite de ale tale, este chiar greu. Le-am recunoscut acest lucru din capul locului, ba chiar i-am întrebat dacă m-am îmbrăcat așa cum s-ar îmbrăca unul de vârsta lor: cu bluză de trening, blugi și bocanci în picioare. Nu aveam cercel în nas, dar am primit un „DA” lung, așa că atmosfera s-a mai destins. Abia pe urmă am constatat că bocancii mei nu erau în trend, căci acum se poartă cu șireturile desfăcute… Astăzi vi-i prezentăm pe elevii a două clase a XII-a de la Grupul Åcolar Agricol din Mărășești.
Profesorul de religie este preferatul lor. Este tânăr și discută cam de la egal la egal cu ei, spre deosebire de profesorul de matematică, de exemplu, care îi încurcă în cifre. Unde mai pui că matematica e și probă de Bac! Le plac știrile sportive și cele mondene, dar despre vedete din străinătate, nu autohtone. Nu am auzit decât unul, din aproape 40 de tineri, spunând că ar vrea să citească despre Florin Salam. Deși e vedetă în vogă, Justin Bieber nu e preferatul lor (îl iubesc doar cei de clasa a VII-a). Nu le place nici Harry Potter.
Ar mai vrea să afle din „Monitorul de Vrancea” ofertele facultăților de prin țară, nu contează din ce oraș. Dar mai presus de toate, ar vrea să ia note de trecere la examenul de Bacalaureat. Dacă nu-l vor trece, nu ar strica să-și găsească un loc de muncă.
Când le-am dat ziarul „Monitorul de Vrancea” i-am privit atentă, pentru a vedea ce știri citesc. Unii l-au răsfoit imediat, alții au deschis direct la ultimele pagini. În primă instanță, am crezut că adolescentul din fața mea e interesat de rubrica „Matrimoniale”, mai ales că asta mi-au dat de înțeles colegii lui. M-am apropiat de tânărul respectiv și am rămas mirată când am văzut că de fapt își căuta un loc de muncă. „Dar trebuie să iei Bacul și poate urmezi vreo facultate”, i-am spus. „Åi dacă nu-l iau? Matematica ne omoară pe toți. Dacă nu iau Bacul trebuie să caut ceva de muncă, nu?”, a venit răspunsul adolescentului.
Avea dreptate, decât să tai frunză la câini, mai bine muncești și câștigi un ban grămadă.
Din vorbă în vorbă, mi-au dat de înțeles că deși locuiesc și învață în Mărășești, colegii de etnie rromă nu sunt preferații lor. Pentru că nu sunt serioși. Le-am spus că sunt și printre ei oameni de calitate și l-am dat ca exemplu pe Mădălin Voicu, care pe lângă faptul că vorbește bine și cu tâlc, mai are și suflet de artist. Nu știu dacă le-am schimbat pă-rerea în legătură cu rromii, dar cel puțin pentru moment mi-au dat dreptate.
Împreună cu ale mele colege care scriu pe eveniment, Camelia Taftă, și învățământ, Cristina Lucaci, le-am explicat elevilor de clasa a XII-a ce înseamnă meseria de jurnalist. Cât de greu e uneori, cât de ușor e alteori. Cât de incitant este să fii în mijlocul acțiunii, fie că este vorba de inundații, căderi abundente de zăpadă sau accidente rutiere cu victime. Cât de frustrant este când nu poți scrie chiar tot ce afli în legătură cu un subiect. Dar mai ales cât de frumoasă este meseria de jurnalist.
Poate unii dintre elevii cu care am discutat au înțeles menirea noastră, a jurnaliștilor. Alții poate nu. Noi sperăm ca măcar unul dintre ei să devină om de presă. Mai bun decât noi, dacă se poate.
Dacă microbul numit jurnalism îi va intra în sânge măcar unuia dintre adolescenții de astăzi, noi vom fi mulțumiți.
Nu uitați de pagina noastră de internet www.monitorulvn.ro! De asemenea, ne găsiți pe facebook și ne puteți scrie pe redactie@monitorulvn.ro