Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785

Donatori de sânge diagnosticaţi cu HIV


   Două persoane au descoperit că sunt purtătoarele virusului HIV, anul acesta. Vestea cumplită le-a fost dată de angajații Centrului de Transfuzie Sanguină (CTS) Vrancea. Persoanele în cauză veniseră să doneze sânge, dar în urma analizelor efectuate au aflat cumplita veste. Anul trecut, o singură persoană a fost diagnosticată cu HIV, de medicii Centrului. Medicul Mioara Hanță, directorul CTS, ne-a explicat că în momentul în care o persoană vine să doneze sânge, în primă fază îi sunt testate glicemia și hemoglobina, iar dacă acestea au valori normale, persoana respectivă este acceptată la donare. Cei 450 de mililitri de sânge recoltați sunt testați în laborator, unde se stabilește dacă sângele este bun sau rebut. „În primul rând ve-rificăm hemoglobina și glicemia, dacă acestea au va-lori normale, se recoltează sângele. Apoi, în laborator, se testează hepatita B, C, sifilisul, HTVL, adică virusul leucemiei păroase, și ALT, adică transaminazele. Dacă aceste analizele ies bune, se ia sângele, dacă nu, trimitem o scrisoare acasă donatorului, prin care îl chemăm să repetăm testul. Dacă se confirmă prezența vreunui virus menționat înainte, trimitem probele la București, pentru a fi testate din nou. Dacă cei de la București confirmă, chemăm pacientul și îi comunicăm prezența virusului. Îl consiliem, în sensul că îl încurajăm și îl trimitem la Contagioase, la medicul specialist”, a explicat medicul Mioara Hanță.
   Anul trecut, 5.159 persoane au donat sânge. Dintre acestea, la 59 de persoane au fost descoperite transaminazele mari, 22 au fost diagnosticate cu sifilis, 40 cu hepatita B, 20 cu hepatita C și o persoană cu HIV. Medicul Hanță a precizat că în momentul în care unei persoane îi este comunicată prezența vreunui virus, aceasta refuză să creadă. „Atunci când îi anunțăm că a fost descope-rită prezența unui virus, le e foarte greu să creadă că ei suferă de așa ceva. Sunt șocați, dar îi îmbărbătăm și le spunem că de fiecare dată există o șansă. Sângele în care au fost găsiți diverși viruși este considerat rebut și este dat unei firme de deșeuri medicale, cu care avem contract, și distrus prin ardere”, a adăugat medicul Hanță. Angajații CTS au constatat că, în ultimii ani, din ce în ce mai multe persoane sunt diagnosticate, la donare, cu HIV sau sifilis.
   Donarea de sânge este recomandată de medici. Pe lângă faptul că pot fi salvate vieți și sunt aduse multiple beneficii organismului, donatorul își poate testa starea de sănătate. Cei care doresc să doneze sânge trebuie să aibă vârste cuprinse între 18 și 50 de ani, iar la donatorii fideli se poate merge chiar și până la 60 de ani. Donatorul trebuie să fie sănătos, să nu aibă boli cardiace, pulmonare, respiratorii sau boli transmisibile. Sunt acceptate la donare femeile care au peste 58 de kilograme și bărbații care au peste 60 de kilograme.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?