Å¢ăranii din comunele Nănești și Măicănești pot depune cereri la Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) pentru acordarea plăților compensatorii pentru zonele unde trăiește gâsca cu gât roșu, populație de păsări de importanță internațională.
Potrivit directorului executiv APIA, Octavian Vieru, este vorba despre pachetul 7 – terenuri arabile importante ca zone de hrănire pentru gâsca cu gât roșu din măsura 214. Cererile pot fi depuse până pe data de 15 mai inclusiv, formularele de modificare a acestora fiind acceptate până la data de 31 mai. „Acest sprijin financiar poate fi accesat de fermierii din zonele Nănești și Măicănești. Este un pachet de finanțare în premieră pentru România, iar fermierii trebuie să respecte câteva condiții de agromediu. Noi le-am explicat la campaniile de informare despre această oportunitate, îi informăm și în această perioadă, atunci când depun cererile. Practic, fermierii trebuie să bifeze acest pachet financiar”, a afirmat directorul APIA.
Subvențiile acordate pentru fermierii din județ fac parte din măsurile de sprijin din acest an finanțate de Fondul european pentru garantare în agricultură, Fondul european pentru agricultură și dezvoltare rurală și de bugetul național. Gâsca cu gât roșu este o specie protejată de importanță internațională, 50% din populația mondială a acesteia cuibărind în Rezervația Biosferei Delta Dunării (RBDD). Specialiștii spun însă că populația acesteia este în scădere din cauza reducerii suprafețelor de teren agricol.
Valoarea subvenției este de 171 de euro pe hectar, dar suma nu este exagerată dacă se ține cont de condițiile de agromediu care trebuie respectate de țărani. De exemplu, dacă va fi cultivat porumb pe o suprafață pentru care se acordă și acești bani, fermierul trebuie să lase 20% din suprafață nerecoltată astfel încât să fie asigurată hrana pentru această pasăre.