Ediția: Duminică 22 Decembrie 2024. Nr 6784
Ediția: Duminică 22 Decembrie 2024. Nr 6784

Concediul pentru creşterea copilului, scurtat cu o lună


   Durata concediului pentru creșterea copilului se va scurta cu o lună în situația în care tăticii nu vor vrea să stea acasă cu bebelușii lor. De la 1 martie, ambii părinți sunt obligați, oficial, să aibă grijă de copil. Din concediul de un an pe care mama sau tatăl îl poate lua pentru creșterea copilului, cel puțin o lună îi va reveni, conform legii, celuilalt partener, ca urmare a unei directive europene pusă în aplicare și de România. Această măsură se va aplica doar cuplurilor care au devenit sau vor deveni părinți începând cu data de 1 martie 2012. 

   Conform HG 57/2012, începând cu data de 1 martie 2012, fiecare părinte are obligația să petreacă minim o lună cu bebelușul lui. Adică, dacă mama optează pentru intrarea în concediul de creștere a copilului până la vârsta de 1 sau 2 ani (sau 3 ani pentru copilul cu handicap), o lună din concediu va reveni în sarcina tatălui, și invers. Noua lege nu le oferă însă părinților posibilitatea de a sta împreună acasă în perioada respectivă, ci alternativ. Astfel, după 11 luni de concediu maternal, mama este nevoită să înceapă serviciul, iar tatăl va trebui să intre el în concediu. Statul scurtează concediul de creștere a copilului cu o lună, în cazul în care tatăl nu poate sau nu vrea să stea timp de o lună cu cel mic.
   Aplicarea noii directive europene la cadrul legislativ prevăzut pentru concediul de creștere copil în țara noastră presupune ca, după efectuarea celor 42 zile de concediu postnatal obligatoriu, tatăl are dreptul să solicite intrarea în concediu de creștere copil pentru cel puțin 1 lună din perioada totală pentru care s-a optat (1, 2 sau 3 ani). Solicitarea poate fi înaintată oricând în intervalul concediului de creștere copil. În situația în care tatăl refuză să intre în concediul de creștere a copilului, acesta va fi micșorat cu o lună, iar indemnizația cuvenită pentru luna respectivă nu va mai fi plătită. În acest caz, mama poate opta pentru concediu fără plată sau reluarea serviciului.
   În cazul în care tatăl este de acord să stea acasă cu bebelușul și mama va merge la muncă, familia va beneficia de indemnizația tatălui, recalculată, având la bază veniturile acestuia. Indemnizația va fi calculată ca 75% din media veniturilor nete înregistrate în ultimele 12 luni dinaintea nașterii copilului, nu mai puțin de 600 lei și maxim 3400 lei.
   Acest act normativ nu se aplică în următoarele situații: mama sau tatăl nu au realizat venituri salariale în ultimele 12 luni dinaintea nașterii copilului; familia este formată dintr-un singur părinte; părinții tră-iesc în concubinaj.
   Potrivit informațiilor furnizate de conducerea Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială Vrancea, în județul nostru erau, la începutul lunii februarie, 2.137 beneficiari de indemnizație pentru creșterea copilului, dintre care 373 bărbați. „Potrivit situațiilor transmise de primari până la data de 31 ia-nuarie 2012, numărul estimativ al indemnizațiilor pentru creșterea copilului ce urmau a fi suspendate, începând cu drepturile lunii februarie 2012 era de 283, ca urmare a neîndeplinirii obligațiilor de plată către bugetul local”, se precizează în materialul informativ trimis redacției noastre.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?