Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785

Suprafeţele de vie, calamitate în proporţie de 60 – 100%


   Statul nu a anunțat nicio măsură financiară pentru sprijinirea podgorenilor ale căror vii au fost calamitate de ger. După ce au eliminat subvențiile pentru asemenea situații de urgență, guvernanții mai pot doar să constate distrugerile provocate de ger și să le ofere diplome de calamitate viticultorilor.
   Suprafețele de vie din Vrancea au fost calamitate în proporție de peste 60% de către temperaturile scăzute înregistrate la mijlocul lunii februarie, arată primele informații transmise de autoritățile locale. Potrivit meteorologilor, cele mai scăzute temperaturi din Vrancea au fost de minus 25,3 grade Celsius, înregistrate, pe 11 februarie, la Nereju. Trei zile mai târziu, în data de 14 fe-  bruarie, la Lepșa, s-au înregistrat minus 25 grade Celsius. O primă situație întocmită la nivelul Direcției Agricole arată că gerul a afectat toate podgoriile vrâncene.
   Primele estimări au fost întocmite de primării, în baza înștiințărilor de la viticultori. „Primăriile au transmis situații în care arată că suprafețele de vie sunt calamitate în proporție de 60 – 100%. Situația detaliată va fi stabilită de comisia formată din specia-liști însă, deocamdată, drumurile sunt impracticabile către suprafețele de vie”, a afirmat Mariana Botea, purtătorul de cuvânt al Direcției Agricole.
   Comisia care va evalua pagubele din agricultură a fost deja constituită prin ordin al prefectului. Însă, după cum au precizat chiar reprezentanții Prefecturii, aceste documente nu le vor putea fi de folos viti-cultorilor decât dacă au contracte cu firme de asigurări care să prevadă și asemenea daune.
   De menționat că asemenea fenomene au fost și în iarna anului 2002-2003, însă Guvernul PSD de atunci a intervenit prompt în sprijinul agricultorilor, luând măsurile necesare. Acum, conducerea PSD a solicitat „Ministerului Agriculturii și Guvernului României să prezinte neîntârziat și în mod public cuantumul pierderilor înregistrate, precum și măsurile de intervenție ce preconizează a le lua, acestea din urmă fiind necesare pentru siguranța alimentară și prevenirea falimentului  în rândurile unei mari părți a fermierilor”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?