Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785

Podgorenii câştigă prima bătălie cu Ministerul Finanţelor


   Producătorii de vinuri au obținut prima victorie împotriva birocraților de la Ministerul Finanțelor Publice (MFP). MFP a amânat, aseară, plata garanțiilor financiare de către antrepozitele fiscale producătoare de vinuri. Introducerea acestor garanții ar urma să fie discutată și în Parlament. Președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan, solicită modificarea HG 50 în beneficiul viticultorilor.

   Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a amânat, aseară, obligația plății garanțiilor financiare de către antrepozitele fiscale producătoare de vinuri. Finanțiștii au luat această hotărâre după ce producători de vinuri din toată țara au protestat împotriva acestei măsuri aberante și ilegale de a impune garanții financiare pentru un produs a cărui acciză este 0. Termenul inițial prevăzut prin HG 50 din 2012 a fost prorogat cu 30 de zile. În același timp, această obligație impusă podgorenilor va fi discutată și în Parlament, forul legislativ care poate lua o decizie în acest caz. Însă anunțul a venit prea târziu pentru zeci de producători de vinuri vrânceni care s-au împrumutat pentru a plăti sute de milioane de lei vechi la Trezorerie până la 29 februarie.
   Președintele Federației Viticultorilor, Manole Toader, spune că săptămâna viitoare va avea loc o întâlnire a producătorilor care au antrepozite fiscale pentru a decide pașii care vor fi parcurși în perioada următoare. „Reprezentanții noștri care au mers la Ministerul Finanțelor Publice, pentru că este o situație care afectează producătorii de vinuri din toată țara, au reușit amânarea termenului. De asemenea, introducerea acestei garanții se va discuta și în Parlament. Încă nu știm ce se va întâmpla cu sumele care au fost deja plătite ca garanție. Probabil că se vor restitui sau vor fi compensate cu alte obligații către stat”, a afirmat inginerul Manole Toader, care a precizat că nu a plătit aceste sume deoarece este vorba de o decizie abe-rantă a celor din MFP.
   Președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan, a declarat că HG 50 trebuie modificată în benefi-ciul viticultorilor. „Cer expres Ministerului Finanțelor să rezolve această chestiune în Guvern și să retragă, nu să amâne HG 50. Ministerul de Finanțe are obligația față de viticultorii din întreaga țară și în special din Vrancea să modifice această Hotărâre de Guvern în beneficiul viticultorilor din România și din județ”, a precizat Marian Oprișan.
   Introducerea plății unei garanții și majorarea capitalului social pentru producătorii de vinuri care au antrepozite fiscale nu vor avea efectul scontat de finanțiști. Atât viticultorii cât și oameni din sistemul finanțelor au afirmat că, în fapt, aceste obligații nu ar face decât să închidă firmele mici și corecte. S-a estimat că circa jumătate din cele 118 antrepozite fiscale din județ ar urma să fie închise. Pentru a supraviețui, producătorii de vinuri ar fi nevoiți să lucreze la negru, adică să nu mai plătească taxe și impozite către bugetul sta-tului. Practic, prin aceste biruri, statul îi obligă să facă evaziune fiscală.

Oprișan a cerut moțiune simplă pentru protecția podgorenilor

   Introducerea unei moțiuni simple în Parlament la adresa Ministerului Finanțelor Publice este singura măsură care poate modifica prevederile aberante ale HG 50 din 2012. Reamintim că președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan, a solicitat parlamentarilor din toate zonele viticole ale României să semneze o asemenea moțiune pentru a modifica actul normativ emis de Guvernul PDL. Åžeful administrației județene a afirmat că adoptarea acestei hotărâri de către guvernanți este „un act criminal la adresa viticulturii din România și, în special, la adresa celei din Vrancea”.  „Cei din Guvernul PDL nu s-au gândit că aceste prevederi vor duce la falimente în lanț în viticultură și nu au luat în calcul nici faptul că vinul este un produs cu acciză 0. Toate aceste chestiuni elementare au fost ignorate complet de Guvernul PDL care arată, încă o dată, că nu-i pasă de nimeni și de nimic, atunci când hotărăște să mărească taxele și impozitele. Ca reprezentant al cetățenilor județului Vrancea vreau să transmit Guvernului PDL că mie îmi pasă ce se întâmplă cu cei aproximativ 100.000 de viticultori care trăiesc din vița de vie și care sunt blocați de Guvernul PDL să își vândă vinurile”, a afirmat președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan.

Sume aberante pentru micii podgoreni

   Conform Hotărârii de Guvern 50/2012, deținătorii de antrepozite fiscale sunt obligați să majoreze capitalul social subscris al societății la 25.000 lei și să depună o garanție care să acopere riscul neplății accizelor pentru produsele purtătoare de astfel de taxe în valoare de 5.000 euro. Valoarea capitalului și a garanției crește pentru antrepozitele care au o capacitate de producție mai mare de 50 de vagoane și nu ține cont de cantitatea efectivă de vinuri produsă. Pentru cei care au o capacitate mai mare de 5.000 hectolitri, garanția și majorarea capitalului social ajung la circa 25 mii euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?