Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785
Ediția: Joi 26 Decembrie 2024. Nr 6785

Inundaţiile catastrofale din 2005 s-ar putea repeta


   Președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, atrage atenția prefectului, în calitatea acestuia de președinte al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, conducerii Administrației Bazinale de Apă „Siret”, conducerii Sistemului de Gospodărire a Apelor Vrancea și conducerii Hidrocentrale Bistrița să gestioneze cu maximă responsabilitate debitele de apă care tranzitează județul nostru în această perioadă.
   Președintele Consiliului Județean consideră că topirea bruscă a zăpezii istorice care a căzut la noi în județ poate duce la apariția de inundații în zona Siretului Inferior dacă debitele de apă din barajele Mioveni și Călimănești nu sunt gestionate cu profesionalism. „Din acest motiv se impune ca cei responsabili să se gândească, în această perioadă, mai mult la cei aproximativ 20.000 de cetățeni din cele 9.021 de gospodării care trăiesc în aval de cele două baraje și sunt expuși inundațiilor, așa cum se arată în «Studiul privind inundațiile, schemă directoare și plan de investiții pentru Siretul inferior». Prin urmare, factorii de decizie trebuie să manifeste responsabilitate și să monitorizeze cu atenție și în permanență cursurile de apă, în special râurile Siret și Putna”, se arată într-un comunicat remis presei de Consiliul Județean Vrancea.
   De asemenea, președintele Consiliului Județean atrage atenția că există riscul ca în unele zone să se producă, local, inundații pe Putna și Siret din cauza formării de șleauri de gheață. „În iulie 2005 au murit oameni nevinovați la Vadu Roșca pentru că responsabilii de la acea dată au hotărât să uzineze cu 5.500 metri cubi/secundă din Barajul Călimănești. Prefectul de atunci nu a declarat starea de alertă la timp și nu a dispus evacuarea oamenilor din zonele care urmau să fie inundate atunci când ar fi trebuit, deși știa ce se va întâmpla când Siretul va ajunge la același debit cu Dunărea. Sper ca de această dată cei responsabili să fi învățat că nu se pot juca nici cu bunurile oamenilor, dar nici cu viața lor. În prezent situația hidrologică este una bună, dar acest lucru nu trebuie să ne facă mai puțin vigilenți fiindcă stratul istoric de zăpadă se poate topi brusc”, le transmite celor responsabili, președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan.

7 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?