Tulburările de somn sunt întâlnite frecvent din cauza stresului urban sau al celui legat de locul de muncă. Înainte de a apela la medicamente, ar trebui să vă gândiți că și terapia prin masaj sau consumul anumitor ceaiuri poate ajuta și îmbunătăți somnul. Este o cale naturală de a ataca insomniile.
Tulburările de somn pot afecta grav calitatea vieții dacă aveți apnee de somn (oprire temporară a respirației în somn), narcolepsie (boală provocată de tulburări ale sistemului nervos central, caracterizată prin necesitatea irezistibilă de a dormi) sau cele mai frecvente tulburări ale somnului, insomniile.
Cauzele comune ale insomniei sunt legate de stres, anxietate, depresie, diverse dureri, îmbătrânire sau schimbări de fus orar în cazul în care călătoriți mult. De asemenea și cafeina, alături de un program neregulat contribuie la provocarea insomniilor.
Remedii naturale pentru tratarea tulburărilor de somn
– masajul cu ulei de lavandă;
– ceaiurile de plante;
– lumina lumânărilor parfumate alături de o baie de relaxare cu câteva picături de ulei esențial de lavandă poate relaxa întregul organism și veți avea un somn liniștit;
– masajul picioarelor și spatelui înainte de culcare este un alt mod de a trata deficiențele de somn;
Totodată, aerul curat și atmosfera ambientală cu lumini difuze atrag ușor somnul.
– ascultați muzică pentru relaxare, muzică liniștită și practicați tehnici de relaxare înainte de culcare pentru a avea o minte și un corp relaxat;
Plantele, un remediu natural împotrivă insomniilor
Rădăcina de valeriană este un sedativ ușor care tratează și migrenele. Ea este folosită ca un înlocuitor natural pentru benzodiazepine precum Xanax, un medicament care creează dependență. Rădăcina de valeriană este recomandată în tratarea tulburărilor de somn provocate de anxietate. De asemenea, rădăcina de Kava, o plantă găsită în Insulele din Pacific, a fost și este folosită pe Insulele Hawaii și Fiji ca sedativ și potențiator al stării de spirit. Efectele acesteia durează până la opt ore. În aceste condiții, ea trebuie utilizată la începutul zilei și înainte de culcare.
Kava este cea mai puternică plantă utilizată în tratarea insomniei. Efectele secundare care pot apărea după consumul acestei plante sunt visele care pot părea prea reale și coșmarurile. De asemenea, Kava poate provoaca și unele leziuni hepatice, fapt pentru care nu ar trebui să fie utilizată decât de cel mult trei ori pe săptămână. Și hameiul acționează eficient alături de valeriană, prin intermediul receptorilor de melatonină, pentru inducerea somnului.
O altă plantă, „floarea pasiunii”, este utilizată în tratarea anxietății și tulburărilor de somn. Și mirosul de iasomie este considerat de unii oameni ca fiind util în sprijinirea somnului la fel ca și mușețelul care acționează asupra organismului asemeni benzodiazepinei. Unele studii recente au descoperit că și lavanda este utilă în tratarea insomniilor. Este adesea utilizată în aromoterapii sau consumată sub formă de ceai. Poate fi utilizată pentru ameliorarea durerilor.
Responsabilă pentru un somn liniștit este melatonina. Ea este eliberată de glanda pineală din creier și induce starea de somn. Totodată, reglează ritmul circadian, ceasul biologic care determină obiceiurile de somn. Melatonina este declanșată de mediu. Plantele care conțin melatonină induc celor cu probleme de somn o stare de relaxare și contribuie la încetinirea îmbătrânirii, previne osteoporoza și tratează depresia. Aveți grijă ce alimente consumați în timpul zilei, pentru că ele pot conduce la dereglarea somnului de noapte.
Înainte de a apela la ajutorul plantelor cu efect sedativ consultați-vă medicul, iar în cazul în care urmați un tratament utilizați aceste plante cu mare atenție deoarece pot apărea complicații nedorite.