Camera Deputaților a adoptat, marți, cu 166 voturi „pentru”, trei voturi „împotrivă” și două abțineri, proiectul privind combaterea violenței în familie, care prevede că victima violenței în familie poate cere instanței un ordin de protecție și de restricție față de agresor. Proiectul prevede că violența în familie se poate manifesta prin violență verbală, psihologică, fizică, sexuală, socială sau spirituală. Victima violenței în familie are dreptul la respectarea personalității, demnității și vieții sale private, la protecție specială, la servicii de consiliere, reabilitare, reintegrare, asistență medicală gratuită, socială, consiliere și asistență juridică gratuită.
Potrivit proiectului, victima are dreptul să se adreseze instanței să solicite ordin de protecție cu caracter provizoriu, iar instanța poate să interzică agresorului să rămână sau să se reîntoarcă în locuința comună, să-l oblige pe agresor să suporte unele costuri, cum ar fi cheltuieli medicale, de judecată, cele generate de adăpostirea victimei. Victima poate să ceară ordin de restricție care prevede evacuarea agresorului de la domiciliul comun, păstrarea distanței de minim 200 de metri față de persoana vătămată, interzicerea oricărui contact telefonic, corespondențe. Acest ordin de interdicție nu poate depăși 2 ani.
Proiectul de lege prevede și sancționarea cu amendă între 1.000 și 5.000 de lei pentru refuzul primirii în adăpost sau refuzul de a acorda asistență medicală victimelor, amendă între 500 și 1.000 de lei pentru refuzul părăsirii adăpostului în momentul în care condițiile care au determinat internarea au dispărut, amendă între 500 și 1.000 de lei pentru încercarea persoanei care a comis acte de agresiune de a pătrunde în incinta adăpostului în care se află victima.
Camera Deputaților este for decizional la acest proiect.