Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

Proces pentru pădurea de la „Focul Viu“


   Direcția Silvică solicită în instanță anularea titlului de proprietate pentru 258 hectare de pădure retrocedate la Andreiașu către moștenitorii familiei Orleanu. Suprafața a fost retrocedată în urmă cu circa cinci ani însă, ulterior, magistrații au admis recursul formulat de silvicultorii statului și un alt moștenitor, Violeta Cristea pentru tatăl său, Mihai Orleanu.
   Procedura este dificilă pentru că suprafețele de pădure au fost vândute și revândute către mai multe persoane și, respectiv, societăți comerciale. Aceștia vor fi nevoiți acum să restituie pădurea cumpărată. Suprafața retrocedată ilegal depășește 500 de hectare și este situată în zona rezervației Focul Viu de la Andreiașu. „Sunt procese în instanță pentru anularea actelor de vânzare cumpărare și a titlului de proprietate. Este mai dificil pentru că suprafața de pădure a fost vândută de 2-3 ori”, a afirmat directorul Direcției Silvice, Petrică Tudosă. Avocații Direcției Silvice au solicitat și declanșarea procedurii de vacanță succesorală în acest dosar.
   În plus, Violeta Cristea mai trebuie să recupereze și contrava-loarea masei lemnoase exploatate din pădurea la care avea dreptul. Hotărârea judecătorească prin care femeia a primit pădurea a fost emisă încă din decembrie 2010 însă a fost pusă în aplicare abia după ce Prefectura a fost amenințată că va fi executată silit, iar fiecare membru al Comisiei județene de fond funciar va răspunde financiar.
Reamintim că, în 2007, după o primă retrocedare care ținea cont de toți moștenitorii familiei Orleanu, a avut loc modificarea titlului de proprietate. Din doi proprietari trecuți în titlu, a rămas unul singur, respectiv Cătălin Sion și a început nebunia prin instanțele de la Focșani și București. Violeta Cristea declara, anul trecut, pentru Monitorul de Vrancea, că tatăl său a fost fiu nelegitim și, din acest motiv, i s-a lăsat moștenire doar jumătate din cele 720 hectare, cât are lotul 3 al familiei Orleanu. După mai multe procese a obținut, în decembrie 2010, o hotărâre a Tribunalului Vrancea care o recunoștea ca proprietară pe 259 hectare. Deși a anunțat Comisia Județeană de fond funciar, a fost nevoie de șase luni și amenințări cu solicitări de despăgubiri de mi-liarde pentru ca aceasta să ia o decizie favorabilă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?