Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

Parkinson, aproape de vindecare


   Maimuțele suferind de maladia Parkinson au făcut progrese notabile, după implantarea de celule sușă umane în creierele lor, au explicat cercetătorii japonezi de la Universitatea din Kyoto. Patru maimuțe ale căror membre se mișcau spasmodic – un simptom curent al maladiei Parkinson – și care abia mai puteau să își controleze mișcările corpului au prezentat semne de ameliorare la trei săptămâni după operație, a explicat Jun Takahashi, profesor la Universitatea din Kyoto. La șase luni de la transplantare cele patru primate testate erau din nou capabile să meargă singure prin cuștile lor.
   În momentul implantării, 35% dintre celulele sușă erau neuroni de tip dopamină și aproximativ o zecime dintre ei erau încă vii, la un an după operație. Pentru a ameliora eficiența tratamentului, specialistul nipon dorește să reușească ca această rată de supraviețuire să treacă de 70%. El speră, totodată, să poată face acest experiment pe oameni începând din 2015.
   În experimentul pe maimuțe, profesorul Takahashi a folosit celule sușă embrionare, însă, în cazul unor viitoare teste medicale, cercetătorii speră să folosească celule sușă pluripotente, create prin implantarea a patru tipuri de gene în celulele epiteliale umane pentru a le reprograma. Celulele sușă pluripotente induse astfel revin practic la stadiul embrionar (nedife-rențiat). Folosirea de celule sușă embrionare, considerată o tehnică promițătoare de mulți oameni de știință, s-a lovit de un val de critici în ultimii ani.
Numeroase grupuri religioase consi-deră cultura acestor celule ca fiind lipsită de etică, subliniind faptul că ea implică distrugerea embrionilor din care sunt recoltate. În Japonia, nimic nu interzice folosirea acestor celule în cercetările științifice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?