Ministerul Agriculturii a modificat „bunele condiții agricole și de mediu” pentru țăranii care vor să obțină subvențiile europene. Aceste condiții se referă la utilizarea produselor de protecția plantelor, a îngrășămintelor chimice, fertilizanților sau lucrările de întreținere a terenurilor. Printre noutățile impuse de Minister se află cea referitoare la cultura de floarea soarelui. „Floarea soarelui nu se cultivă pe același amplasament mai mult de doi ani consecutiv”, se arată în modificările publicate în Monitorul Oficial. Referitor la pajiștile permanente, acestea trebuie fie cosite măcar o dată pe an, fie trebuie asigurat un nivel minim de pășunat de „0,3 UVM/hectar”. „Nu este permisă aplicarea îngrășămintelor de orice fel pe suprafețele de teren agricol care se constituie în fâșii de protecție în vecinătatea apelor de suprafață, a căror lățime minimă este de 1 m pe terenurile situate în blocurile fizice cu panta medie de până la 12% și de 3 m pe terenurile situate în blocurile fizice cu panta medie mai mare de 12%”, mai arată actul normativ.
Potrivit legislației europene, fiecare fermier, solicitant al plății pentru agromediu, trebuie să țină evidența lucrărilor în fermă prin completarea unui caiet de agromediu, specific pentru fiecare pachet în parte. Fermierul trebuie să păstreze acest caiet pe toată perioada angajamentului, iar în cazul unui control din partea APIA să-l prezinte inspectorilor pe teren. Fermierii trebuie să respecte pe toate parcelele agricole din exploatație Bunele Condiții Agricole și de Mediu (GAEC) și cerințele minime privind utilizarea produselor de protecția plantelor și a fertilizanților.
Modificarea acestor condiții are loc în contextul începerii de la 1 martie a campaniei de depunere a cererilor pentru subvenția unică pe suprafață. Deja a fost publicat în Monitorul Oficial modelul de cerere, împreună cu moda-litatea de completare a acesteia. Campania de primire a cererilor de sprijin pe suprafață în anul 2012, se va derula în perioada 1 martie – 15 mai 2012, respectiv 11 iunie, cu penalizări de 1% pentru fiecare zi de întârziere.