Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

Începe Postul Paştelui


   Cel mai lung și mai aspru post din cele patru de peste an începe astăzi. Dacă până ieri s-au mai putut mânca pește, brânză, ouă și lapte, de azi toate alimentele care conțin grăsime animală sunt ocolite. Preoții atrag însă atenția că postul nu înseamnă doar abținerea de la consumul unor alimente, ci  și „de la anumite patimi”.

   Începând de azi, timp de șase săptămâni, credincioșii ortodocși intră în Sfântul și Marele Post al Paștelui. Până la Învierea Domnului, enoriașii care vor și care pot să țină post trebuie să se ferească de mâncarea de dulce, adică de lapte, brânză, carne și ouă sau derivate ale acestora. Potrivit canoanelor bi-sericești, pe perioada postului, oamenii vor încerca să fie mai buni, mai darnici, mai smeriți și mai miloși, încercând astfel să se apropie cât mai mult de Dumnezeu. Persoanele vârstnice ori cele bolnave, copiii, femeile gravide sau cele care alăptează nu trebuie să se abțină de la mâncare, pentru ca starea lor de sănătate să nu fie afectată. Totuși, aceștia pot primi Sfânta Împărtășanie atunci când merg să se spovedească. „Biserica îngăduie celor bătrâni, bolnavi și copiilor să consume în această perioadă alimente potrivite stării lor de sănătate, dar asta nu înseamnă că sunt scutiți de rugăciune și fapte bune pentru ca la final și aceștia să se poată împărtăși. Un adevărat creștin împletește rugăciunea, postul, cu faptele bune. Nu ni se cere să ne abținem numai de la mâncare, ci totodată să ne abținem de la anumite patimi cum ar fi lenea, răutatea, invidia, vrajba, ura și toate celelalte care izvorăsc din rândul celor care ne aduc osânda cea veșnică”, ne-a spus părintele protopop Nicolae Cobzaru.
   Însuși Mântuitorul Iisus Hristos a postit 40 de zile înainte de a ieși la propovăduire, pregătindu-se pentru activitatea Sa publică și mesianică. De asemenea, Moise, înainte de a primi Tablele Legii pe muntele Sinai, a postit 40 de zile pentru a fi vrednic. „Pericopa evanghelică de azi (n.r. ieri) a transmis un mesaj din partea Mântuitorului Iisus Hristos. El ne adresează invitația atunci când postim să nu fim triști ca fățarnicii care își schimonosesc fețele vrând să arate lumii că postesc și ne îndeamnă ca atunci când postim să o facem nu numai de bucate, ci să ne abținem de la faptele cele urâte și neplăcute Domnului”, ne-a mai recomandat părintele Cobzaru.

Săptămâna albă sau a brânzei

   Înainte de intrarea în Postul Paștelui, Biserica a orânduit o săptămână premergătoare care se mai numește și săptămâna albă sau a brânzei. În această săptămână, fiecare credincios a putut observa legendele din Calendar pentru dezlegare la pește, lapte, brânză și ouă pentru zilele de miercuri și vineri. „Această săptămână este menită să ne pregătească pentru post atât trupește cât și sufletește. Fiind un post sever, postul Paștelui îngăduie numai în două ocazii speciale, la Bunavestire și la Florii să se consume pește”, ne-a mai spus părintele Cobzaru.
   De asemenea, ziua de ieri a avut o însemnătate deosebită. Părintele Aurelian Dumitru susține că postul a fost întâlnit pentru prima dată chiar la Adam și Eva. „Duminica lăsatului sec de brânză este și duminica izgonirii lui Adam din Rai. Sfinții Părinți au numit-o astfel pentru că amintește de păcatul neascultării a lui Adam. Dumnezeu i-a dat poruncă să nu mănânce din pomul ascultării, prin această înfrânare instituindu-se pentru prima dată postul”, spune părintele Aurelian, care și-a exprimat dezacordul cu privire la consumul de alimente care imită brânza, ciocolata sau alte mâncăruri considerate de dulce. „Eu nu sunt de acord cu aceste alimente pentru că prin aceste imitații ne înșelăm pe noi înșine. Valoarea postului dispare, mai ales că prin consumarea acestor alimente ne facem rău și trupului”, explică preotul Dumitru.

Postul nu e cură de slăbire

   De aceeași părere este și purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, Adrian Ionescu. El spune că în timpul postului este interzisă îmbuibarea, iar alimentele surogat sunt menite să-l îndepărteze pe om de sacrificiul postului. „Postul nu înseamnă îmbuibare, înseamnă abținere. Dar cine i-a învățat pe ei că postul înseamnă aceste multe feluri de bucate și multă mâncare? Unde au citit sau au auzit, că cel care se îndepărtează de carne și de pește, acela postește, chiar dacă mănâncă alte multe feluri de bucate? Altceva este postul și altceva mâncarea cea multă”, ne-a citat preotul Ionescu din Cazania lui Nichifor Teotoke.
   Totodată, preoții atenționează că postul are rostul lui și nu putem amesteca rânduiala bisericească cu o cură de slăbire sau cu regimul vegetarian.

Mâncarea de dulce se caută mai rar

   Perioada de post este exploatată chiar și de comercianții din Piața Moldovei sau lanțurile de supermarketuri. Astfel, înainte de post s-a simțit o încurajare a consumului de pește, lapte, brânză și ouă, iar de azi consumul se va orienta către alimentele de proveniență vegetală. Vânzătorii din Piața Moldovei spun că vânzările și așa mergeau rău și că odată cu postul încasările vor fi și mai mici. „Mai cumpără lumea lactate și după ce începe postul. E adevărat că mai puțin. Mai facem și noi câte o reducere, ne mai înțelegem cu oamenii. Noi nu am crescut prețurile înainte de începerea postului și nici nu o să le micșorăm foarte tare în timpul postului”, ne-a spus Neculai Micu din Vizantea.
   Alți comercianți spun că vor merge în pas cu piața și că dacă vor scădea vânzările nu au alte soluții decât să umble la prețuri. „Depinde și de om. Noi  ne-am format clienții pentru că știu că lucrăm curat. O să fie o perioadă ce-rerea mai mică, dar o săptămână, două. Lumea nu mai are bani și trece tot mai rar pe la piață”, ne-a declarat Ioana Arbănaș.
   Nici cei care vând carne nu sunt mai încântați de vânzările de ieri. Totuși, nu se tem de perioada care va veni. „Cel care vrea să mănânce o friptură, tot vine să cumpere. Problema este că nu mai sunt bani. Dacă dă o societate drumul la bani, vine și omul să cumpere. Acum că vine postul are un motiv în plus să nu mai mănânce carne”, spune și Alin Olteanu.
   Åži supermarketurile se orientează către mâncăruri de sezon și aduc mai multe produse gen pate vegetal, produse din soia, legume și fructe.

Biserica are o rânduială deosebită

   În cele 40 de zile dinaintea Învierii Domnului, Biserica Ortodoxă se îmbracă în haine de doliu, iar preoții oficiază slujbe speciale. În Postul Mare se oficiază, în fiecare miercuri și vineri, Liturghia Darurilor cu o rânduială specifică în care suntem invitați să însoțim rugăciunea cu metania și cu anumite rânduieli bisericești. „În această perioadă, Biserica are rânduieli speciale de rugăciune cum ar fi canonul în prima săptămână. Aceasta se oficiază în biserici de la ora 16.00 la ora 19.00. Este o rugăciune în care Sfântul Efrem Sirul ne pune în față un model de rugăciune, iar Sfântul Andrei Criteanul un canon în care se arată durata scurtă a vieții noastre și îi invită pe credincioși să ia aminte că sfârșitul este lângă ușă”, spune preotul Cobzaru.
Tot în această perioadă, credincioșii merg la spovedanie în vederea obținerii dezlegării pentru Împărtășire. „În perioada postului, slujitorii bisericii vin în ajutorul credincioșilor. Ei sunt cei care dau o mână de ajutor credincioșilor pentru a-și mărturisi păcatele și pentru a se împărtăși cu sângele și trupul Mântuitorului”, spune părintele Aurelian Dumitru.
De precizat că începând de azi și până la finele postului nu se oficiază Taina Cununiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?