Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786
Ediția: Vineri 27 Decembrie 2024. Nr 6786

Cum să treci mai uşor peste răceala şi gripa de sezon


   Ceaiurile fierbinți, mierea și gargara cu sare se numără printre cele cinci sfaturi practice care vă ajută să învingeți răcelile și gripele din sezonul rece. Dacă sunteți bolnav, ajutați-vă organismul să își întărească sistemul de apărare stând în pat, spun autorii studiului publicat pe site-ul ivillage.com . De fapt, patul este unul dintre cele mai indicate locuri în care trebuie să stați atunci când este vorba de a învinge o răceală sau o gripă.
   Potrivit unui studiu publicat în Archives of Internal Medicine, persoanele care dorm mai puțin de șapte ore pe noapte sunt de trei ori mai expuse riscului de a prezenta simptome de răceală în sezonul rece, în comparație cu cele care dorm cel puțin opt ore pe noapte.

1. Beți băuturi fierbinți
Anumite lichide vă ajută să preveniți dezhidratarea și ameliorează congestiile, iar băuturile fierbinți sunt mai bune decât băuturile la temperatura camerei, combătând cu succes anumite simptome ale gripei și ale răcelii, precum durerile în gât, afirmă cercetătorii de la Common Cold Centre din cadrul Universității Cardiff din Marea Britanie.
Beți cât mai multe lichide, mai ales ceai fierbinte și apă fierbinte cu lămâie și miere. Desigur, nu trebuie să uitați nici supa de pui atunci când sunteți răcit sau gripat. Supa de pui conține anumite proprietăți antiinflamatorii și facilitează trecerea mucusului la nivelul nasului.

2. Mâncați o lingură de miere
Dacă dumneavoastră sau copiii dumneavoastră au probleme cu somnul pe timpul nopții din cauza acceselor de tuse, încercați să combateți acest lucru cu o lingură de miere.
Potrivit unui studiu publicat în Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine, o lingură de miere, luată înainte de a merge la culcare, calmează tusea prin lubrifierea mucoaselor de la nivelul gâtului.

3. Faceți gargară cu apă sărată
Gargara cu apă călduță și sare vă ajută să scăpați de gâtul inflamat și vă face să vă simțiți mai bine. Dizolvați o jumătate de lingură de sare într-un pahar de apă călduță de 225 mililitri. Puteți face gargară la fiecare 3-4 ore.

4. Mențineți-vă țesuturile nazale bine hidratate
Folosiți o soluție nazală salină sub formă de picături pentru a evita să aveți un nas încărcat și pentru a menține țesuturile nazale bine hidratate. Această substanță nu este toxică, nu este iritantă și poate fi folosită și de copii.
Un studiu realizat de cercetătorii din Cehia a evidențiat faptul că elevii care folosesc picături nazale pe lângă medicamentele contra tusei și a nasului înfundat lipsesc mai puține zile de la școală și prezintă mai puține simptome de gripă și răceală în comparație cu elevii care au primit doar acele medicamente.
Cercetătorii de la Universitatea Wisconsin au descoperit faptul că lavajul nazal cu apă sărată amelio-rează și simptomele alergiilor.

5. Umidificați-vă locuința
Răceala și diversele tulpini de viruși gripali supraviețuiesc și se înmulțesc mai bine în condiții de uscă-ciune. Cu ajutorul unui umi-dificator veți combate aerul uscat din interiorul locuinței, care poate cauza mucoase nazale încărcate și iritații la nivelul gâtului.
Se recomandă ca umidificatorul dumneavoastră să nu conțină bacterii, iar pentru acest lucru trebuie să schimbați apa din recipient în fiecare zi și să curățați reci-pientul o dată la trei zile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?