Casa Județeană de Pensii (CJP) Vrancea a emis, numai pe parcursul anului trecut, 633 decizii privind acordarea pensiei de urmaș. Pentru obținerea acestei pensii, persoanele îndreptățite trebuie să depună la CJP, în 90 de zile de la data decesului sau de la data îndeplinirii condițiilor de primire a acestui tip de pensie, un dosar care să conțină următoarele acte: cerere, certificat de deces (original și copie), cauza decesului pentru susținătorul care nu are calitatea de pensionar, adeverință de studii pentru urmașii copii cu vârsta peste 16 ani, actul de identitate al solicitantului, carnet de muncă și livret militar (original și copie), acte de stare civilă ale solicitantului și ale urmașilor din care să rezulte gradul de rudenie cu decedatul, și talonul de pensie al persoanei decedate.
Potrivit legii, pensia de urmaș se cuvine copiilor și soțului supraviețuitor, dacă susținătorul decedat era pensionar sau îndeplinea condițiile pentru obținerea unei pensii. Copiii care au dreptul la acest tip de pensie sunt cei cu vârsta până la 16 ani precum și cei care își continuă studiile, până la terminarea acestora, dar fără a depăși vârsta de 26 de ani. De asemenea, copiii beneficiază de pensie de urmaș pe toată perioada invalidității de orice grad, în situația în care aceasta s-a ivit până la împlinirea a 16 ani, respectiv 26 în cazul în care urmează cursurile unei forme de învățământ.
Condițiile acordării pensiei de urmaș pentru soțul supraviețuitor
În situația în care durata căsătoriei a fost de cel puțin 15 ani, soțul supraviețuitor are dreptul la pensie de urmaș pe tot timpul vieții, dar numai când împlinește vârsta standard de pensionare. În cazul în care durata căsătoriei este mai mică de 15 ani, dar cel puțin de 10 ani, cuantumul pensiei de urmaș cuvenit soțului supraviețuitor se dimi-nuează cu 0,5% pentru fiecare lună, respectiv cu 6,0% pentru fiecare an de căsătorie în minus. Legea mai prevede faptul că soțul rămas în viață are dreptul la pensie de urmaș indiferent de vârstă, pe perioada în care este invalid de gradul I sau II, dar numai dacă durata căsătoriei a fost de minim un an. „Soțul supraviețuitor are dreptul la pensie de urmaș, indiferent de vârstă și de durata căsătoriei, dacă decesul soțului susținător s-a produs ca urmare a unui accident de muncă sau a unei boli profesionale și dacă nu realizează venituri lunare dintr-o activitate profesională pentru care asigurarea este obligatorie ori dacă acestea sunt mai mici de 35% din câștigul salarial mediu brut”, precizează actele normative în vigoare.
Chiar dacă nu sunt îndeplinite condițiile amintite mai sus, soțul supraviețuitor poate beneficia de pensie de urmaș pe o perioadă de șase luni de la data decesului susținătorului, în cazul în care nu realizează niciun venit sau acestea sunt mai mici de 35% din salariul mediu brut pe economie. „Soțul supraviețuitor care are în îngrijire, la data decesului susținătorului, unul sau mai mulți copii în vârstă de până la 7 ani, beneficiază de pensie de urmaș până la data împlinirii de către ultimul copil a vârstei de 7 ani, în perioadele în care nu realizează venituri lunare dintr-o activitate profesională pentru care asigurarea este obligatorie sau dacă acestea sunt mai mici de 35% din câștigul salarial mediu brut”, stabilește legea.
Care este cuantumul pensiei de urmaș
Pensia de urmaș se stabilește, după caz, din pensia pentru limită de vârstă aflată în plată sau la care ar fi avut dreptul susținătorul decedat, sau din pensia de invaliditate gradul I, în cazul în care decesul susținătorului a survenit înaintea îndeplinirii condițiilor pentru obținerea pensiei pentru limită de vârstă.
Cuantumul pensiei de urmaș se stabilește procentual din punctajul mediu anual realizat de susținător, aferent pensiei, în funcție de numărul urmașilor îndreptățiți, astfel: 50% pentru un singur urmaș; 75% pentru doi urmași; 100% – pentru trei sau mai mulți urmași. În cazul orfanilor de ambii părinți, cuantumul pensiei de urmaș se stabilește prin însumarea drepturilor de pensie de urmaș calculate după fiecare părinte.
De precizat că soțul supraviețuitor care are dreptul la o pensie proprie și îndeplinește condițiile prevăzute de lege pentru obținerea pensiei de urmaș după soțul decedat, poate opta pentru cea mai avantajoasă pensie.