Un chimist francez, care călătorea pe Titanic și a dispărut după ce și-a cedat locul în barca de salvare unei femei, va fi decorat postum de o societate științifică britanică, la 100 de ani după gestul său cavaleresc.
În timpul naufragiului pachebotului, Rene Jacques Levy, 36 de ani, âa cedat locul său din barca de salvare unei pasagere, și-a luat la revedere, a rămas pe punte și n-a mai fost văzut niciodatăâ, a spus luni, într-un comunicat, Royal Society of Chemistry.
Societatea Regală de Chimie va înmâna distincția unui urmaș al bărbatului, în luna aprilie. Ea a descoperit povestea chimistului în arhivele unei asociații de genealogie evreiască cu sediul în Franța. Levy, născut la Nancy în 1875, a emigrat în Canada în 1903 cu soția și cele trei fiice. Revenit în Europa ca să participe la o înmormântare, s-a îmbarcat pe Titanic la întoarcere și a împărțit cabina cu mai mulți pasageri, printre care o americancă. În jurnalul său, femeia povestește că Levy și alți doi bărbați au ajutat-o să se urce în barca de salvare și i-au făcut apoi cu mâna spunându-i âLa revedereâ. âCu ocazia centenarului naufragiului vasului Titanic, ne-am gândit că ar fi bine să salutăm astfel curajul și cavalerismul unuia din semenii noștriâ, a declarat profesorul David Phillips, președintele Royal Society of Chemistry, într-un comunicat.
Titanicul, plecat din Southampton spre New York, s-a scufundat pe 14 aprilie 1912, la două ore și jumătate după ce s-a lovit de un aisberg, în timpul primei sale traversări a Atlanticului. În naufragiu au murit peste 1.500 de persoane.