Dacă ai fi întrebat un vrâncean în urmă cu o lună despre asigurare în caz de căderi masive de zăpadă ar fi spus senin că nu este cazul. Natura a dovedit că avem nevoie și de așa ceva. Acoperișurile pline de zăpadă amenință să se prăbușească, iar bătrânilor care nu pot urca până sus nu le rămâne decât să spere. Cei mai tineri au alte gânduri. Nu i-ar deranja dacă în prețul asigurării obligatorii ar fi introdus și riscul de căderi masive de zăpadă, ba chiar ar fi dispuși să plătească suplimentar. „Ar fi bine dacă ar băga în asigurare și riscul de prăbușire a acoperișului în urma căderilor de zăpadă. Chiar dacă ar fi să plătim doi, trei, cinci euro în plus nu ar fi rău. Eu știu pe cineva care a fost despăgubit, însă pentru o inundație. E bine atunci când ești asigurat pentru că știi că are cine să plătească”, ne-a spus Åtefan Munteanu din Mândrești.
La fel spune și Dragoș Sava într-o pauză de făcut pârtie. „Nu ar fi rău să fie despăgubiți oamenii dacă se dărâmă acoperișul. Noi am avut noroc pentru că nu a fost multă zăpadă pe acoperiș, dar a fost în jurul casei. Pe vremea care a fost, cine putea să se urce pe casă să dea zăpada?”, a întrebat Dragoș. Åi el este de acord să plătească ceva euro în plus pentru a putea să-și recupereze paguba dacă se întâmplă ceva rău.
Un alt cetățean din Cartierul Mândrești ne-a spus că el ar prefera să fie asigurat de incendii, dar nici pentru zăpadă abundentă nu ar lăsa acoperișul neasigurat. „Ar fi bine și asta, dar mai mult cred că s-ar bucura oamenii dacă s-ar asigura pentru incendii. Eu am asigurarea asta obligatorie și dacă vin inundații mă duc la ei să-mi dea banii”, ne-a spus și Doru Tatu din Mândrești.
Cu toate că atunci când a fost introdusă polița de asigurare în caz de dezastre (PAD) oamenii nu prea au fost încântați, acum furia naturii i-a convins. Asigurările obligatorii încheiate acum acordă despăgubire doar pentru alunecări de teren, cutremur sau inundații.
Asigurătorii vor și nu prea să includă noi riscuri în PAD
Åefii companiilor de asigurări din Focșani admit și nu prea această idee. Cei care încheie PAD-uri susțin că în mod normal ar trebui prins și acest risc, însă aceste decizii trebuie admise de toți cei 13 asigurători care formează Pool-ul de Asigurare. „În mod normal ar fi bine ca și acest risc să se numere pe lângă cele trei. Noi am oferit, la același preț, și alte riscuri. Dacă cineva vrea un risc deosebit, așa cum este și acesta acum, poate încheia o poliță facultativă în care să bifeze”, ne-a declarat Ilie Budescu, directorul regional al unei companii de asigurări din Focșani. El a precizat că a avut astfel de cazuri de acoperișuri prăbușite care au necesitat despăgubirea, însă la polițe facultative. În schimb, în privința asigurărilor CASCO, anul acesta se pare că a scăzut frecvența de accidente, astfel că puțini ajung la mâna asigurătorilor pentru decont.
De cealaltă parte, reprezentantul local al unei companii care a refuzat să încheie PAD-uri, susține că acest risc trebuie să rămână într-o poliță facultativă. „PAD este polița emisă de un cadru legislativ coordonat de firmele de asigurări membre. Ei și-au rezervat dreptul de a subscrie riscurile majore. Modificarea acestor trei riscuri, cutremur, inundații, alunecări de teren, poate fi făcută numai la nivel național printr-o decizie a organelor abilitate, gen Parlament. Căderile masive de zăpadă se pot transforma în inundații și atunci pot fi despăgubite prin PAD”, ne-a declarat Dan Ulei. El spune că oamenii au nevoie de protecție împotriva a multe riscuri, însă fiecare risc suplimentar costă. Directorul zonal spune că are în prezent opt solicitări pentru acoperișuri prăbușite și că atunci când vremea va permite, inspectorii vor face procesele verbale de constatare. De asemenea, la mașini, aceeași societatea a înregistrat o creștere cu 50% a evenimentelor rutiere pentru despăgubiri prin CASCO.
Păncenii își curăță singuri zăpada de pe case
Ninsorile abundente din ultimele săptămâni i-au forțat pe pănceni să se descurce cum pot pentru a-și curăța acoperișurile caselor de zăpadă. Imediat ce vremea a permis acest lucru, cei în putere au pus mâna pe lopată și și-au rezolvat singuri problema. Ceilalți au apelat la sprijinul vecinilor sau rudelor pentru a scăpa de omătul care le amenința siguranța acoperișurilor. „Eu nu pot să urc pe casă, pentru că sunt în vârstă, dar am rugat un vecin să-mi curețe acoperișul. L-am chemat de vreo două ori până acum. Ce să facem, trebuie să scăpăm de zăpadă, dacă nu vrem să rămânem fără acoperiș”, ne-a declarat Gică Stoica, din cartierul Crucea de Sus. Acesta a adăugat că, în vara anului trecut, fiica sa i-a plătit o asigurare pentru locuință, dar încă nu a citit contractul pentru a vedea dacă acesta prevede sau nu acordarea unor despăgubiri în cazul în care greutatea zăpezii ar putea provoca daune imobilului său. „E mai sigur să-mi dau zăpada jos de pe casă, decât să stau să mă întreb ce bani aș primi dacă îmi cade acoperișul”, mai spune bărbatul.
Spre deosebire de acesta, Viorel Oprea, din același cartier, spune că zăpada i-a creat deja probleme, chiar dacă și-a curățat acoperișul. „Cred că l-a afectat deja zăpada, pentru că, acum, se prelinge apă din tavan. Acum, asta e!”, ne-a spus acesta, resemnat. El speră ca, la ieșirea din iarnă, pagubele să nu fie prea mari, pentru că nu-și permite să cheltuiască prea mult pe reparații, iar de o asigurare a locuinței nici nu poate fi vorba, din cauza lipsei de bani. La fel ne-a declarat și Alexandru Soare. Pentru că nici starea sănătății, nici vârsta înaintată nu-i permit să ia lopada în mână, pentru a deszăpezi măcar în fața porții, a apelat când la sprijinul fiului, când la cel al vreunui vecin pentru a-i da jos zăpada de pe casă.
Asociațiile de proprietari răspund de curățarea acoperișurilor de la blocuri
În ceea ce privește situația blocurilor, autoritățile locale spun că asociațiile de proprietari sunt cele care trebuie să asigure curățarea acoperișurilor de zăpadă și, acolo unde s-au format, de turțurii care ar putea constitui un pericol atât pentru locatari, cât și pentru mașinile parcate prea aproape de intrările în blocuri. „Noi vom înștiința fiecare asociație de proprietari ca să-și ia toate măsurile privind curățarea de zăpadă a acoperișurilor. Aceeași recomandare este valabilă și în privința țurțurilor, pentru imobilele la care se constată existența lor. De asemenea, până la curățarea acoperișurilor, președinții de asociații au obligația să-și anunțe locatarii, chiar și pe trecătorii din zonă, prin afișe lipite pe ușile de acces în imobile, despre pericolele la care se pot expune din cauza zăpezii și țurțurilor”, ne-a declarat viceprimarul Iulian Nica. Edilul a explicat că administrația nu le poate impune asociațiilor de proprietari modalitățile prin care își pot rezolva problema zăpezii de pe acoperișuri. „Asociațiile de proprietari au propiul lor statut, de persoane juridice cu drepturi depline. Nu avem cum să intervenim în activitatea lor, pentru că nu avem acest drept”, a mai spus viceprimarul de la Panciu.
Mai multe riscuri, incluse în asigurarea obligatorie
Oamenii spun că asigurarea obligatorie ar trebui să includă mai multe riscuri, nu doar inundațiile, cutremurele și alunecările de teren. „În țara asta toate lucrurile merg cu fundul în sus. Nu este posibil să plătești o asigurare obligatorie și să nu aibă prins și acest risc privind căderile de zăpadă. Ar trebui ca aceste asigurări să fie monitorizate și în situația în care pe o perioadă de timp nu ai nici un fel de daune, să beneficiezi de o reducere la plata asigurării obligatorie”, a spus Traian Nădășan, un bucureștean venit la socri, în satul Cândești.
Vrâncenii care și-au construit recent case, și-au făcut și asigurare. „Noi suntem asigurați și plătim 7 euro pe trimestru. Asigurarea este obligatoriu să cuprindă toate calamitățile naturale care ar fi posibile, nu care s-au întâmplat. Am dat zăpada de pe casă jos, de frică să nu se dărâme casă. Locuința este nouă, am făcut-o de doi ani, dar nu te pui cu zăpada, mai ales că s-a îngreunat și mai tare, acum de când a dat căldura. E mare greutate pe structura casei”, a spus Lenuța Todică, pensionară din Cândești. „Casa mea este asigurată, dar nu este trecută și asta, că dacă se dărâmă casa din cauza zăpezii, să mă despăgubească. Suntem obligați să plătim acea asigurare, în caz contrar ne dau amendă. Eu am copii și e mai greu să vină să mă ajute să dau zăpada jos de pe casă, că sunt departe de mine prin diverse orașe din țară. Îmi dau zăpada jos de pe casă de frică să nu mă trezesc cu acoperișul peste mine în cameră. Să dea lege și să pună acolo și această situație cu zăpada că dacă îți pică locuința din cauza stratului de zăpadă, să primești bani ca daună”, a spus Rădița Găzdaru, de 77 de ani din Cândești.