Elevii care învață în școlile din cartierul Sud al municipiului Focșani, respectiv „Nicolae Iorga” și „Alexandru Vlahuță”, riscă să fie accidentați în orice moment de autoturismele care circulă, la fel ca elevii, pe o stradă îngustă. Deși este cu sens unic, șoferii sunt nevoiți să împartă strada cu elevii, care nu se pot deplasa pe trotuar din cauza faptului că acesta este îngust și în multe locuri, acoperit de zăpadă sau gheață.
Cei din conducerea Åcolii „Nicolae Iorga” spun că au făcut tot ce depindea de ei pentru a elibera căile de acces. „Noi ne-am făcut datoria și am deszăpezit trotuarul și calea de acces în unitatea școlară, atât în față cât și în curtea școlii. Săptămâna trecută a trecut o mașină mică, care a deszăpezit strada. Într-adevăr, există riscul ca elevii să fie accidentați”, a declarat Ioana Sârbu, directorul Åcolii „Nicolae Iorga” din Focșani.
Drumul de acces către Åcoala „Alexandru Vlahuță” este, de asemenea, doar parțial deszăpezit. Reprezentanții acestei unități de învățământ au curățat zona care împrejmuiește curtea, însă nu au putut curăța și străzile adiacente. „Tot ce a stat în putința noastră am făcut. Am degajat trotuarul de lângă școală și prin curtea școlii, pentru a putea face mai ușor accesul în unitate. Atunci când se va reface strada, se are în vedere în proiect ca gardul să fie adus mai înspre școală, și astfel trotuarul va fi mai mare și nu vor mai exista probleme”, a declarat Valy Å¢igănuș, directorul Åcolii „Alexandru Vlahuță” din Focșani.
Părinții și bunicii vor școlile închise până la deszăpezire
Părinții care locuiesc în zonă spun că strada ar trebui închisă pentru o vreme circulației autovehiculelor, cel puțin până când zăpada se topește. În opinia lor, în acest fel riscul ca elevii să fie accidentați s-ar diminua în mod simțitor. „Este foarte greu cu strada asta așa îngustă. Ne este frică să ne lăsăm copiii să meargă singuri la școală și din acest motiv îi aducem dimineața și venim la amiază să îi luăm acasă. Dimineața este jale pe aici, când copiii vin la școală. Ar trebui să fie închis acest drum măcar acum cât este zăpadă. Foarte ușor poate aluneca piciorul unui copil sub roțile mașinilor, plus că mai sunt țurțuri și pe blocuri și trebuie să fim atenți și la acest lucru”, a spus Eugenia Gherghe, bunica unui copil.
„Cât trotuar este? Mașinile sunt parcate pe o parte, pe mijloc circulă altă mașină. Dacă copilul fuge când iese de la cursuri, este periculos. Am un nepot în clasa a II-a și tare mă tem pentru el”, a spus Maria Tercheci. „Mașinile trec prea aproape de trotuar și elevii pot fi accidentați. Nu este loc, se vede, dar dacă nu este spațiu, ar trebui să se ia alte măsuri, să fie strada închisă pentru siguranța lor. Mai ales acum este foarte greu de mers, când este zăpadă. Alunecăm noi că suntem mari, darămite un picioruș de copil!”, a spus Neta, când își lua nepotul de la școală.
Circulația autoturismelor, în paralel cu cea a elevilor
Viceprimarul Bogdan Matișan exclude varianta de a închide strada, pentru că altă cale de acces în zonă nu există. Singura soluție rămâne împrăștierea de material antiderapant, iar șoferii să circule cu atenție sporită. „Pe Aleea 1 Iunie am intrat sâmbătă. E adevărat că strada este strâmtă și mașinile sunt parcate pe trotuare. O să mai împrăștiem material antiderapant, însă varianta de a închide această porțiune de stradă nu există, pentru că este sens unic”, ne-a declarat Bogdan Matișan.
IMAGINI pe www.monitorulvn.ro