Prezentăm mai jos câteva sfaturi practice care vă ajută să oferiți o savoare specială alimentelor dumneavoastră preferate.
Porumbul dulce este mai bun la cutie – Porumbul dulce ar trebui să se regăsească pe lista celor cinci alimente zilnice obligatorii în dieta dumneavoastră. Cercetătorii de la Universitatea Cornell din New York afirmă că tratamentul termic, folosit pentru procesarea porumbului din conserve, crește cantitatea de antioxidanți din acest aliment cu până la 44%.
Antioxidanții contribuie la anihilarea radicalilor liberi din organism, care pot să distrugă celulele și cresc riscul de apariție a unor boli, precum maladiile cardiace și cancerul.
Mâncați cartofii după ce s-au răcit – Atunci când cartofii sunt copți, celulele lor de amidon se umflă și se sparg – acest proces se numește gelatinizare. Astfel, cartofii pot fi digerați mai ușor. Însă, atunci când cartofii sunt răciți după coacere, o parte din amidonul gelatinizat este transformat într-o formă solidă și cristalină de amidon, care nu poate fi digerat în stomac, denumit amidon rezistent.
Acest amidon rezistent, ca și fibrele, ajunge în intestinul gros, unde are un rol important în regularizarea tractului intestinal. Potrivit unui studiu britanic, cartofii copți conțin 7% amidon rezistent, însă acest procent ajunge la 13% după răcire.
Nu gătiți cu ulei de măsline – Uleiul de măsline este bogat în grăsimi omega-6, care blochează reacția organismului față de inflamațiile ce apar în cazul unor boli cronice precum maladiile cardiace și artrita. Multe persoane folosesc uleiul de măsline în defavoarea altor tipuri de uleiuri atunci când gătesc.
Uleiul de măsline este mai puțin procesat în comparație cu alte uleiuri și, din acest motiv, are un punct de fumigare mai scăzut – temperatura la care beneficiile nutriționale sunt afectate prin fierbere. După ce uleiul a ajuns la această temperatură, compoziția lui chimică este alterată și produce mai mulți radicali liberi – molecule dăunătoare care pot distruge celulele. Din acest motiv, uleiul de măsline nu este indicat în prepararea alimentelor la temperaturi înalte. Folosiți-l doar pentru salate și sosuri reci.
Fierbeți morcovii; evitați să îi preparați folosind aparatele cu aburi – Cercetătorii italieni au descoperit că morcovii fierți, în comparație cu cei cruzi și cei preparați la aburi, conțin cea mai mare concentrație de carotenoizi – antioxidanți pe care organismul îi folosește pentru a sintetiza vitamina A, importantă pentru creștere, reproducere, imunitate, sănătatea pielii, a ochilor și a părului.
Fierbeți ceaiul pentru cel puțin un minut – Ceaiul conține polifenoli, antioxidanți care protejează celulele inimii. Polifenolii sunt eliberați doar atunci când ceaiul este încălzit și au nevoie de 1-4 minute pentru a fi eliberați în apa fierbinte.
Fierbeți pastele cu câteva minute mai puțin decât timpul recomandat – Pastele tind să aibă un indice glicemic (GI) scăzut, ceea ce înseamnă că ele vă asigură o senzație de sațietate pentru mai mult timp. Însă pentru a realiza acest lucru, ele trebuie să fie preparate „al dente” (să fie fierte, dar interiorul să fie ferm). Atunci când pastele sunt tari, en-zimele digestive din intestin au nevoie de mai mult timp pentru a transforma amidonul în zaharuri, pe care le eliberează lent în fluxul sangvin, oferind senzația de sațietate pentru mai mult timp.
Dacă pastele sunt fierte prea mult, indicele glicemic crește, iar amidonul este descompus mai repede în zaharuri. Experții recomandă să fierbeți pastele cu 2-3 minute mai puțin decât timpul indicat de preparare, pentru a obține această textură „al dente”.
Optați pentru laptele organic – Deși mulți oameni știu deja că laptele, inclusiv laptele degresat, reprezintă o sursă bogată de calciu, puține persoane știu însă că acest aliment conține și grăsimi omega-3. Aceste substanțe sunt importante pentru sănătate: ele reduc vâscozitatea sangvină, scăzând riscul de produce a cheagurilor, regularizează ritmul cardiac și protejează arterele mici.
Potrivit unui studiu realizat timp de trei ani de cercetătorii de la Universitatea Liverpool și Universitatea Glasgow, laptele organic conține mai multe grăsimi omega-3 decât laptele standardizat. Acest fapt se explică prin dieta bogată în iarbă crudă a vacilor din fermele organice, în timp ce vacile din fermele nonorganice mănâncă în principal grăunțe și proteine.
Mâncați bananele atunci când sunt verzi – Există o falsă percepție potrivit căreia bananele coapte conțin mai multe calorii decât cele verzi. E adevărat totuși că ele sunt mai dulci. Acest fapt se explică prin aceea că amidonul se transformă în zahăr pe măsură ce bananele se coc, însă procesul de coacere a acestor fructe nu influențează conținutul lor caloric.
Însă gradul de coacere al unei banane influențează numărul de calorii pe care îl primiți de la aceste fructe. Cu cât banana este mai verde, cu atât aceasta conține mai mult amidon rezistent, care este mai lent absorbit de organism. Astfel, veți absorbi mai puține calorii.
Renunțați la cafea latte, în favoarea cafelei obișnuite – Studiile recente au confirmat faptul că oamenii pot să bea în deplină siguranță 4-5 cești de cafea pe zi, iar acest lucru are și câteva beneficii pentru sănătate. De exemplu, cafeaua protejează inima contra maladiilor cardiace și organismul contra diabetului de tipul 2.
Cafeaua contribuie, totodată, la atingerea necesarului recomandat de 1,5 litri de lichide pe zi. Experții recomandă să evitați expresso și să alegeți cafeaua obișnuită. În plus, un pahar mare de cafea latte, preparată cu lapte integral, conține 225 de calorii – 11% din conținutul caloric zilnic al unei femei. O cafea obișnuită, în care puteți să adăugați câteva picături de lapte semidegresat, conține doar 50 de calorii.