După succesul înregistrat cu Grupul de Acțiune Locală „Vrancea Sud-Est”, al cărui contract de finanțare pentru 2,8 milioane euro a fost semnat la sfârșitul anului trecut, Camera Agricolă dorește să depună un proiect similar pentru localitățile de pe Valea Râmnicului și Valea Zăbalei. Este un proiect cu o valoare de peste 2,8 milioane euro, bani care vor fi folosiți pentru dezvoltarea economică a loca-lităților Dumitrești, Jitia, Chiojdeni, Vintileasca, Andreiașu, Mera, Reghiu, Broșteni, precum și a localităților buzoiene Bisoca, Valea Sălciei și Buda.
Prin acest GAL, vor fi derulate proiecte pe Axa 1 și Axa 3 din Programul Național de Dezvoltare Rurală. Mai exact, vor fi primite și aprobate proiecte pe măsurile 141- Sprijinirea fermelor de semisubzistență, 112 – Instalarea tinerilor fermieri, 121- Modernizarea exploatațiilor agricole. Pe Axa 3, este vorba de măsurile care se adresează autorităților locale, precum 322- Renovarea și dezvoltarea satelor. „După ce am elaborat o strategie de dezvoltare locală pentru zona de Sud Est a județului, ne-am gândit să facem același lucru și pentru loca-litățile de pe Valea Râmnicului și Valea Zăbalei. Scopul este de a dezvolta uniform mediul agricol în județul nostru. Sunt încrezător că și acest GAL va fi declarat eligibil și va primi finanțare europeană. Strategia se va derula până în 2015 și va avea un impact pozitiv asupra dezvoltării localităților. Rezultatele se vor vedea foarte repede, deoarece toate proiectele atrase din aceste zone vor fi ana-lizate de către GAL și nu vor intra în sistemul național. Aceasta înseamnă că timpul de la depunere și până la eligibilitate va fi foarte scurt, maxim șase luni”, a afirmat directorul Camerei Agricole, Gabriel Necula.
Fondurile europene, soluția pentru dezvoltarea satelor
Acesta este al treilea proiect de Grup de Acțiune Locală dezvoltat de Camera Agricolă în ultimul an. Această soluție a fondurilor europene a fost identificată pentru a suplini absența fondurilor de dezvoltare acordate de la nivel central.
Grupurile de Acțiune Locală sunt entități constituite din reprezentanți ai sectorului public, privat și civil, desemnați dintr-un teritoriu rural omogen, care vor trebui să îndeplinească o serie de cerințe privind componența, teritoriul acoperit și care vor putea implementa o strategie integrată pentru dezvoltarea teritoriului.
Camera Agricolă a obținut, la sfârșitul anului trecut, finanțarea pentru GAL-ul Vrancea Sud-Est. Pentru această zonă, sunt pregătite mai multe proiecte pentru perioada următoare, astfel încât zona de Sud – Est a județului să devină una dintre cele mai prospere din județ. Pentru următorii ani se urmărește implementarea de proiecte cu o valoare de peste 32 milioane euro, pe toate cele patru axe ale Planului Național de Dezvoltare Rurală.
Proiect pentru dezvoltarea pescuitului
Camera Agricolă mai derulează și proiectul privind Grupul Local de Acțiune pentru gestionarea durabilă a fondului piscicol. Proiectul a fost inițiat de președintele Consiliului Județean, Marian Oprișan, prin Camera Agricolă. Valoarea proiectului se ridică la peste 5 milioane de euro.
Proiectul demarat de Camera Agricolă Vrancea va permite asigurarea unui sprijin nerambursabil în valoare de maxim 500 mii euro pentru fiecare inițiativă pusă în practică pe teritoriul loca-lităților Biliești, Suraia, Slobozia Ciorăști, Nănești, Măicănești, Tătăranu, Nămoloasa (Galați), Ciorăștii Mari, Vulturu, Salcia Tudor (Brăila). Dacă va fi aprobat, proiectul va fi finanțat prin Programul Operațio-nal pentru Pescuit 2007-2013.
Înființarea Grupului Local de Acțiune pentru gestionarea durabilă a fondului piscicol în bazinul Siretului are ca scop accesarea programului finanțat în cadrul axei prioritare 4: „Dezvoltarea durabilă a zonelor pescărești” Acțiunea 1: „Selecția Grupurilor Locale și Implementarea Strategiilor Integrate din cadrul Programului Operațional pentru Pescuit (POP) 2007-2013”.