Ediția: Marți 21 ianuarie 2025 Nr. 6797
Ediția: Marți 21 ianuarie 2025 Nr. 6797

MEMORIU ADRESAT DE MARIAN OPRIŞAN, PREMIERULUI ROMÂNIEI


CĂTRE GUVERNUL ROMÂNIEI

Domnului Prim Ministru MIHAI RÄ‚ZVAN UNGUREANU

   În numele locuitorilor județului  Vrancea, dar și al tuturor românilor afectați de ninsoare și viscol, vă solicit să faceți demersurile necesare pentru ca România să acceseze Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene.
   Vă solicit acest lucru deoarece Regiunea Sud-Est a României a fost  afectată de ninsori catastrofale timp de 12 zile, iar restabilirea stării de normalitate implică o serie de cheltuieli publice care exced bugetul Consiliilor Județene sau bugetele autorităților locale din regiune. Vă aduc la cunoș-tință că Județul Vrancea a fost afectat de două valuri consecutive de ninsori și viscol aflate sub incidența Codului Portocaliu. Ninsorile au înregistrat valori istorice, iar viscolul a creat dealuri de zăpadă de 8-10 metri.

   În perioada 4 -10 februarie, în urma primei avertizări de Cod Portocaliu, Județul Vrancea a fost paralizat de zăpadă. Deși am solicitat, încă din data de 6 februarie, instituirea stării de alertă, conform OUG 21/2004, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a „certificat situația de urgență” tocmai în seara zilei de 10 februarie 2012.
   În câteva ore, Consiliul Județean Vrancea a identificat utilaje suplimentare necesare pentru a începe acțiunile de deszăpezire menite să scoată din izolare peste 100.000 de oameni. Am identificat aproximativ 145 de utilaje, numărul minim necesar pentru ca acțiunile de deszăpezire să fie eficiente pentru nivelul record al ninsorilor. Împreună ne-am deplasat, pe data de 11 februarie 2012, în zone izolate de pe DN 2 N Căiata-Dumbrăveni-Dumitrești. V-ați convins cu ochii dumneavoastră de dimensiunea reală a acestei catastrofe naturale care s-a abătut asupra zonei de Sud-Est a României.
Până în dimineața zilei de luni, 13 februarie 2012, după primul Cod Portocaliu, reușisem să deszăpezim aproape toate drumurile din județul Vrancea, rămânând izolați doar 10.000 din cei 100.000 de oameni pe care viscolul îi blocase în case.
Luni, de la ora 14.00, Județul Vrancea a intrat sub incidența celui   de-al doilea Cod Portocaliu. Începând cu ora 14.00, cei 513 kilometri de drumuri naționale care tranzitează județul nostru, au fost închiși, așa cum, greșit, prevede instrucția Ministerului Transporturilor să se acționeze pe perioada Codului Portocaliu.
   Marți, 14 februarie 2012, Județul Vrancea era rupt, din nou de lume, iar 99.000 de vrânceni erau izolați complet. Peste cantitățile istorice de zăpadă au căzut alte cantități la fel de mari!
   În toată această perioadă, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a solicitat Ministerului Administrației și Internelor avizul pentru declararea stării de alertă. Ministrul Administrației a avizat, în disprețul legii, instituirea acestei stări doar pe perioada Codului Portocaliu și nu până la restabilirea stării de normalitate care, în opinia mea, este reprezentată de momentul în care niciun cetățean din județ nu va mai fi izolat de nămeți și nicio uliță din cel mai îndepărtat sat nu va mai fi înzăpezită.
V-am făcut această prezentare a evoluției fenomenelor meteorologice din Regiunea Sud-Est pentru a încerca să înțelegeți dimensiunea catastrofei și nu din alte motive.

   Pe lângă datele statistice, seci, pe care vi le-am prezentat, vă rog să luați în considerare faptul că fiecare comunitate și fiecare din cei 100.000 de vrânceni au trăit propriile drame.
În Vrancea au ars Primăria Negrilești și două locuințe din comuna Răstoaca pentru că pompierii nu au reușit să-și facă drum prin nămeții de pe drumurile naționale.
   Acoperișul Spitalului Județean de Urgență „Sfântul Pantelimon”, Focșani, dar și acoperișurile unor unități de învățământ din Focșani, Odobești și Urechești s-au prăbușit sub greutatea zăpezii. Același lucru s-a întâmplat și în cazul acoperișurilor unor blocuri din Focșani și probabil că vom înregistra situații de acest gen din ce în ce mai multe în mediul rural.
   În această perioadă în care s-a manifestat sinistrul am înregistrat două victime, oameni care ar fi putut trăi și astăzi dacă Ambulanța ar fi ajuns la ei.
   În data de 14 februarie 2012, a secolului XXI, o femeie a născut cel  de-al cincilea copil al familiei acasă, fiindcă asistența medicală de urgență nu a putut ajunge în satul izolat în care trăia familia Ionelei Teodorescu (36 ani). O altă femeie a stat în travaliu peste 24 ore fiindcă nici șenilatele armatei nu au reușit să răzbată printre nămeți.

   Noi, ca administrație județeană dar și administrațiile locale, am depus eforturi uriașe pentru a limita, pe cât posibil, consecințele acestei catastrofe, dar dimensiunea sinistrului este atât de mare încât nu putem să gestionăm această situație fără fonduri suplimentare.
Åžtiți foarte bine că bugetul Consiliului Județean Vrancea este cu 35% mai mic față de anul precedent, an precedent care a avut, de asemenea, un buget diminuat de către Guvernul României. Aceleași situații se întâlnesc și la administrațiile locale, în special la cele conduse de primari ai USL. În aceste condiții este imposibil ca Județul Vrancea să revină la starea de normalitate, așa cum prevede OUG 21/2004, fără sprijin financiar consistent.
   La data de 09 februarie 2012, înainte de-al doilea Cod Portocaliu, am fundamentat un proiect de Hotărâre de Guvern, semnat de Prefect și Președintele Consiliului Județean și aprobat de către Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, prin care am solicitat alocarea de sume suplimentare din Fondul de Intervenție aflat la dispoziția Guvernului și, nici până astăzi, nu am primit niciun leu! Nici măcar nu am reușit să iau legătura cu dumneavoastră, șeful Guvernului României, sau cu ministrul Administrației și Internelor pe telefonul operativ sau prin alte metode!
   Singura solidaritate pe care cetățenii Județului Vrancea și restul românilor au primit-o a fost de la Armată, de la autoritățile administrației publice locale și de la organizații și persoane private.
Tuturor doresc să le mulțumesc, pe această cale, pentru sprijinul acordat. Acest sprijin are darul de a reduce suferința semenilor noștri izolați, dar nu va duce la eliminarea urmelor pe care ninsorile și viscolul le-au lăsat în urmă și care vor genera, fără nicio îndoială, alte nenorociri, atunci când vremea se va încălzi.
   Pentru revenirea la starea de normalitate consider că este nevoie de un sprijin consistent pe care Guvernul României îl poate obține dacă va înainta Comisiei Europene o cerere de intervenție a Fondului de Solidaritate European, în baza articolului 159 alineatul al treilea din Regulamentul (CE) NR. 2012/2002 al Consiliului U.E. precum și a articolului 308 din Tratatul C.E.
   Fondul de Solidaritate al U.E. permite Comisiei Europene să susțină din punct de vedere financiar un stat membru sau o regiune în cazul unor ca-tastrofe naturale majore. Obiectivul Fondului de Solidaritate e acela de a permite U.E. susținerea într-o manieră rapidă, eficientă și flexibilă a unui stat membru sau a unei regiuni în eforturile acestora de a face față pagubelor provocate de o catastrofă care implică cheltuieli publice.

   Domnule Prim Ministru, vă aduc la cunoștință că timpul lucrează în defavoarea noastră. Suntem la începutul calendaristic al primăverii, vom avea temperaturi diurne pozitive săptămâna viitoare și, prin urmare, inundațiile sunt iminente. Pentru a apela Fondul de So-lidaritate avem la dispoziție cel mult zece săptămâni de la producerea primelor pagube ale catastrofei!
Prin urmare, vă solicit să furnizați Uniunii Europene cât mai multe informații referitoare la pagubele provocate și la impactul acestora asupra populației și a economiei și să înaintați Comisiei Europene o cerere de intervenție a Fondului de Solidaritate.
   Vă informez că atât Consiliul Județean Vrancea cât și celelalte Consilii Județene afectate vor furniza, la rândul lor, Uniunii Europene toate informațiile referitoare la pagubele provocate de ninsorile și viscolul din perioada 3-15 februarie 2012.
   Primiți, vă rog, expresia înaltei mele considerații,

PREÅžEDINTELE
CONSILIULUI JUDEÅ¢EAN VRANCEA MARIAN OPRIÅžAN

Notă:  Fac precizarea că am făcut public acest memoriu, deoarece îmi este, în continuare, imposibil să intru în legătură telefonică cu domnul Prim Ministru Mihai Răzvan Ungureanu, prin orice mijloc de comunicare oficial, inclusiv telefon operativ.

7 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

You cannot copy content of this page

× Ai o stire interesanta?