Timp de peste două secole și jumătate s-au bucurat de privilegii inimaginabile. Azi descendenții ultimului împărat al Chinei, Aisin Gioro Pu Yi – a cărui viață a fost ecranizată de Bertolucci în filmul âUltimul Împăratâ – trăiesc în anonimat, unii dintre ei schimbându-și numele.
Sfârșitul ultimei dinastii imperiale chineze s-a materializat la 12 februarie 1912. În această zi, Pu Yi, în vârstă de 6 ani a fost privat de titlul de împărat în fața avântului revoluționar pe care îl trăia țara. A fost împărăteasa văduvă Longyiu cea care a semnat documentul, care a pus capăt la 4.000 de ani de domnie regală și a făcut trecerea la republică.
Pentru mulți chinezi, data de 12 februarie este necunoscută. âNu-mi spune nimicâ, recunoaște tânăra Ying, studentă la limbi străine. Aceeași ignoranță se remarcă și cu privire la descendenții dinastiei Qing sau ai împăratului Aisin Gioro Pu Yi. Probabil din cauză că după dispariția imperiului și în tumultoșii ani ai Revoluției, majoritatea membrilor fa-miliei regale și-au schimbat numele. Mulți au optat pentru Jin, un nume foate răspândit în China și pentru o viață cât mai anonim posibilă. Unii trăiesc la Beijing, alții în Taiwan, Japonia sau Hong Kong. Iar contactele între ei nu există. Totuși, unii descendenți direcți obișnuiesc să se întâlnească de Anul Nou la restaurantul Fangshan din Beijing, inaugurat în 1926 de foști bucătari ai imperiului și situat în parcul Beihai, zonă care aparținea familiei imperiale.
Descendenții cu sânge regal practică tot felul de profesii, sunt poeți, fotbaliști, actori, politicieni sau profesori de istorie. Unul dintre cei care a făcut eforturi mari pentru a avea o profesie este fratele mai mic al lui Pu Yi, Aisin Gioro Puren, de 93 de ani. Jin Youzhi, după noul său nume, a fost profesor de istorie până la pensie.