Sunt una dintre persoanele care citesc prospectele medicamentelor. Mă uit la reacții adverse, la ce sunt bune, cu ce nu trebuie asociate, cum se păstrează. Pe cele mai multe dintre prospecte scrie să nu aruncăm produsele pe care nu le mai folosim la gunoi, la WC, la chiuvetă, ci să ne adresăm farmacistului, ca să protejăm mediul. Zis și făcut. Am pus într-o pungă toate siropurile, spray-urile nazale, flacoanele cu picături strânse de ceva timp încoace și m-am dus la prima farmacie care mi-a ieșit în cale. Doamnele farmaciste n-au înțeles ce vreau. Le-am explicat care-i treaba cu prospectul și cu protecția mediului, dar degeaba. Mi s-a spus că au contract cu o firmă care se ocupă cu produsele farmaceutice expirate, dar pentru ce vând dumnealor, nu pentru ce aduce omul de-acasă. Farmacia, demn de subliniat, face parte dintr-un lanț național.
Am zis să nu renunț, totuși, așa că am intrat într-o altă farmacie, parte a unui alt lanț național. Acolo, nici măcar nu am primit un zâmbet amabil, ca în prima unitate farmaceutică, ci o privire răutăcioasă și un scurt: „La gunoi!”.
„Medicamentele nu trebuie aruncate pe calea apei menajere sau a reziduurilor menajere. Întrebați farmacistul cum să eliminați medicamentele care nu vă mai sunt necesare. Aceste măsuri vor ajuta la protejarea mediului.” – Augmentin BIS, Humex Expectorant, Salbutamol Eipico, Eurespal, Tantum Protect.
În noiembrie anul trecut, Monitorul de Vrancea publica un articol intitulat „Nu aruncați la gunoi medicamentele expirate”, după ce, cu o săptămână înainte, două fetițe din Mărășești ajunseseră, în comă, la spital, pentru că au înghițit pastile găsite prin gunoaie. Farmacistele cu care vorbise reporterul nostru spuneau că nu a venit nimeni să aducă medicamente expirate și dădeau vina pe oameni că nu citesc prospectul.
Åi în acest caz, ca în atât de multe altele, românii zic ca europenii și fac așa cum știu ei.
P.S. Nu am aruncat încă medicamentele. Poate mă aude cineva…